De traditionele hummus is een mix van kikkererwten, olijfolie, tahini (of sesampasta), citroensap en kruiden. Dat maakt dat het boordevol voedingsstoffen zit. Hummus levert een stuk meer vitaminen en mineralen op dan veel andere dips, net omdat het ook calcium, foliumzuur en magnesium bevat. Bovendien heeft zo’n potje hummus ook nog eens gezonde vetten, proteïnen en vezels, wat ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt, en dus minder zal gaan snacken doorheen de dag.

Let wel op: een volledige dagelijkse portie proteïnen of vezels zal je er niet uithalen. Een portie van twee eetlepels bevat ongeveer twee gram proteïnen en één gram vezels (de aanbevolen hoeveelheid is respectievelijk 62 en 30 gram).

Gemiddeld heb je met twee eetlepels hummus zo’n 70 calorieën binnen, dus het is erg makkelijk om er te veel van te eten.

Let ook op met wat je het precies combineert. Als saus voor chips, crackers of pita is het gezonde er namelijk snel vanaf. In plaats daarvan kan je er beter broccoli, bloemkool, wortels of andere knapperige groenten in dippen, of eet het als dressing bij je salade.

Is er verschil?

De ene hummus is de andere niet. Veel merken doen er graag een extra schepje sodium in, dus bekijk zeker grondig het voedingsetiket. Ideaal is 80 mg sodium of minder, per twee eetlepels. Qua ingrediënten hou je het ook best beperkt. Dat wil zeggen: kikkererwten, tahini, look, olijfolie, zout en kruiden zijn prima, maar probeer andere olieën, bewaarmiddelen en suiker te vermijden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.