Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hiv-thuistest te koop bij gespecialiseerde apotheken

Hiv-thuistest te koop bij gespecialiseerde apotheken

Een hiv-zelftest zal vanaf komende week te koop zijn bij gespecialiseerde apotheken in de grotere steden. Dat meldt de NOS.

Dergelijke testen zijn online al verkrijgbaar, maar deze zijn illegaal en geven niet allemaal een betrouwbaar resultaat. Voor een betrouwbare uitslag kunnen mensen tot dusver alleen terecht bij de GGD of de huisarts, schrijft NU.nl.

Zowel het Aidsfonds als de GGD benadrukken dat de thuistest in orde is. Ook moet de voorlichting rond de test goed geregeld zijn. Zo moeten mensen die seropositief blijken, worden doorverwezen naar professionele steun en ook een bevestigingstest krijgen bij de arts.

Mensen die de test bij een apotheek aanschaffen kunnen hier in een aparte ruimte over worden voorgelicht, meldt de Amsterdamse apotheker Taco van Witsen.

Nooit getest

Uit onderzoek dat de GGD Amsterdam later dit jaar publiceert, blijkt dat betrouwbare zelftesten ervoor kunnen zorgen dat mensen zichzelf meer controleren.

Aan een proef met de zelftest deden meer dan duizend mensen mee. Zij moesten na afloop een vragenlijst invullen en na afloop bleek dat 40 procent zich nooit eerder had laten testen of dit langer dan drie jaar geleden voor het laatst heeft gedaan. Zo’n 2800 mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben, zo wordt geschat.

In enkele andere Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, is de test al een tijd te koop. Bij de test moeten mensen bloed prikken en binnen vijf minuten kunnen ze het resultaat aflezen.

Uitbannen

​Alle lidstaten van de Verenigde Naties hebben afgesproken dat aids tegen 2030 de wereld uit moet zijn. Om dat te bereiken, moeten er tegen 2020 al flinke stappen zijn gezet.

Zo moet dan 90 procent van alle mensen met hiv getest zijn en zelf weten dat ze het virus hebben. Van die groep moet 90 procent in behandeling zijn. Bij eenzelfde percentage van diegenen die behandeld worden, is het virus dan zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, liggen deze percentages nu op 94, 90 en 94 procent.(NU.nl)