Op zowel de Noord- als de Zuidpool ligt op dit moment historisch weinig ijs, zo blijkt uit nieuwe metingen.

De temperatuur op de Noordpool is op dit moment zelfs ongeveer 20 graden Celsius hoger dan normaal. Tegelijkertijd heeft ijsniveau op Antarctica een recordminimum bereikt voor de zomer. Dat meldt de International Business Times.

De Noordpool krijgt in deze tijd van het jaar geen zonlicht, zodat het ijs in deze periode normaal gesproken snel aangroeit. Weerstations in het gebied geven op dit moment echter bijzonder hoge temperaturen aan, waardoor de ijsvorming veel minder snel gaat dan normaal.

“Het is ongeveer 20 graden warmer dan normaal in het grootste gedeelte van de Noordelijke ijszee”, verklaart Jennifer Francis van Rutgers University in de Washington Post. “Deze warmte wordt veroorzaakt door een combinatie van zeer langzame groei van het ijs en warme lucht vanuit lagere breedtegraden die wordt aangevoerd door golfstromen.”

In 60 seconden: De opwarming van de aarde

‘Historisch laag ijsniveau op Noord- en Zuidpool’

Animatie door In60seconds

Satellieten

Uit metingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat ook het ijsniveau op de Zuidpool bijzonder laag is voor de tijd van het jaar. Tot 2014 groeide de ijsmassa op Antarctica nog jaarlijks, maar nu lijkt er sprake van een ommekeer. Volgens de NASA heeft er in dit jaargetijde sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 nog nooit zo weinig ijs gelegen in de Zuidelijke oceaan.

“Het lijkt erop we op zowel op de Noord- als de Zuidpool sinds het begin van oktober een recordminimum aan ijs zien”, verklaart onderzoeker Walt Meier op CNN.

Zie Nu.nl

Dit bericht is afkomstig van Nickerie Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.