Door Robin Rosario

PARAMARIBO – In het afgelopen weekend bleek dat de schrijvers, broer en zus Choennie, het in hun boek over de geschiedenis van de immigranten uit India hebben over de Hindostaan en niet over de Hindoestaan.

Dit kwam naar voren bij de presentatie van hun boek. Ben Mitrasing, archeoloog en cultuurkenner, deed een schrijven aan de redactie van GFC Nieuws toekomen waarin hij aanhaalt dat wetenschappers zoals hij zelf al jaren geleden besloten om wanneer er over immigranten uit India in Suriname wordt gesproken of geschreven de benaming Hindostaan wordt gebruikt en niet Hindoestaan.

Hij haalt aan dat er een scheiding is tussen “Zij daar en wij hier”. De groepen hebben geen bemoeienis met elkaar. De lezing werd gehouden in het Lalla Rookhgebouw en werd georganiseerd door de NSHI.

Mitrasing laat duidelijk blijken dat de Hindostaan in Suriname bezig is zich te bundelen voor 2015. Politieke voor- en tegenstanders hebben elkaar gevonden en zijn bereid samen met elkaar te werken aan die bundeling.

Hij vertelt dat er ook een samenwerking is om het massagraf in Mariënburg te zoeken en te vinden. Daar werd een groot aantal Hindostanen vermoord tijdens een opstand tegen de slechte werkomstandigheden. Volgend jaar wordt 140 jaar Hindostaanse Immigratie gevierd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.