Bij 29 procent van de vrouwen met hevige menstruaties is een stollingsziekte de onderliggende oorzaak.

Toch denken artsen meestal niet aan deze oorzaak, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Knol van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Knol bestudeerde de gegevens van alle vrouwen die in 2006 met hevige menstruatieklachten naar de afdeling Gynaecologie van het UMCG werden verwezen. Slechts bij 2 van de 102 patiënten werd onderzoek verricht naar stollingsstoornissen als mogelijke oorzaak van de klachten.

Vervolgens screende Knol tussen 2007 en 2010 in totaal 102 vrouwen met hevige menstruatieklachten op de aanwezigheid van stollingsstoornissen. Bij 29 procent van deze vrouwen bleek dit het geval te zijn. In de meeste gevallen ging het om een milde vorm van de ziekte van Von Willebrand.

De promovenda concludeert dat onderliggende stollingsstoornissen vaak voorkomen bij vrouwen met hevige menstruaties en vindt dat deze als mogelijke oorzaak overwogen moeten worden.

Vrouwen met stollingsstoornissen hebben vaak vanaf de eerste menstruatie last van hevig bloedverlies. Bij een hevige menstruatie is het bloedverlies meer dan 80 milliliter per cyclus en duurt de menstruatie relatief lang. Volgens Knol wordt momenteel de diagnose stollingsstoornis bij deze vrouwen meestal pas laat gesteld, namelijk rond het veertigste levensjaar.

Het opsporen van stollingsstoornissen bij vrouwen belangrijk om betere zorg te realiseren, zegt de promovenda. De ziekte van Von Willebrand of een andere stollingsstoornis is bijvoorbeeld een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, want het vergroot het risico op bloedingen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.