Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het politiek dossier Suriname: Waarom komen we moeizaam vooruit?

Het politiek dossier Suriname: Waarom komen we moeizaam vooruit?

GFC NIEUWS- Nu na 10 jaar “regering Bouterse” hoor je de oppositie en hun aanhangers zeggen dat het wanbeleid de oorzaak is van de economische crisis waarin Suriname is beland.

De oppositie misleidt het volk door bewust informatie achter te houden. De informatie dat de inkomsten uit goud en olie met meer dan de helft zijn terug gevallen. Op 7 maart 1994, na bijna 8 jaar een nieuw-frontregering, verschijnt er een artikel waarin de toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking, de heer Pronk, het volgende zegt:

Citaat:
“Pronk stelt Venetiaan verantwoordelijk voor de economische malaise waarin Suriname verkeert. Volgens hem gaat het land ten onder aan corruptie en handel in drugs. Je kunt niet meer alle ellende toeschrijven aan het militaire bewind van weleer. Er staat nu alweer een fiks aantal jaren een democratisch gekozen regering aan het roer”.

Het Nieuw-Front is een bundeling van politieke partijen die alleen opkomt voor de belangen van de elite. De eliten hadden genoeg geld om die economische crisis in 1994 te overleven. Daarom werd er geen moeite gedaan om te werken voor het arme volk, zodat zij het beter konden krijgen. Dat is ook de reden waarom nieuw-front niet heeft gezorgd voor water en elektriciteit in buurten waar het arme volk woont.

Wanneer de oppositie zegt dat ze opkomt voor het arme volk is dat een grote leugen, en misleiden ze het arme volk. Men zegt onder Nieuw-Front had je een stabiele economie. Bij een stabiele economie ga je niet vooruit, maar ook niet achteruit daarom dat de koers ook stabiel gehouden kon worden op 2.80.

De vraag is, hoe lang ga je die koers stabiel kunnen houden? Er zal ooit een moment komen dat die stabiele koers niet stabiel meer zal zijn, omdat Suriname veel te weinig produceert. De oppositie zegt dat iedere keer wanneer er een regering met een NDP-signatuur aan de macht is, Suriname in een financiële crisis terecht komt.

Dat klopt, maar laat de oppositie het volk ook eerlijk vertellen hoe dat komt. Alles draait om de rancune jegens Bouterse. De aanhangers van de oppositie, en de tegenstanders van Bouterse zijn heel erg verdeeld.

Bovengenoemde groepen voeren allemaal een hele zware strijd tegen Bouterse. Je hebt een deel van de oppositie (NPS & Co) dat rancuneus is, omdat Bouterse in 1980 de toenmalige regering (NPS & Co) omver heeft geworpen. Dan heb je een ander deel van de oppositie, namelijk de nabestaanden van de slachtoffers van 8 december, en de vrienden en familie die sympathiseren met de nabestaanden van 8 december.

De oppositie misbruikt het 8 Decemberproces om politiek te scoren. Het 8 decemberproces had allang afgerond kunnen worden, maar je ziet duidelijk dat de rechterlijke macht dat willens en wetens vertraagt. Het proces wordt pas vervolgd wanneer de oppositie ziet dat ze de verkiezingen dreigen te verliezen.

Ook de VHP vormt een belangrijk deel van die oppositie dat tot het uiterste gaat om haar doel te bereiken. Bij hun geldt, het doel heiligt de middelen. Hun enige doel is om aan de macht te komen, ook al gaat dat ten koste van de vriendschap met de andere politieke partijen in de oppositie. Daarom zie je dat er totaal geen eenheid is binnen de oppositie. Het enige dat alle groepen binnen de oppositie gemeen hebben, is dat ze allemaal Bouterse weg willen hebben.

Onder de NF-regering hebben aanhangers van de oppositie belangrijke sectoren in Suriname in handen weten te krijgen. De economische sector, de financiële sector, de gezondheidssector en overige belangrijke sectoren. Deze aanhangers van de oppositie hebben al deze sectoren in handen. Ze hebben een monopoliepositie, waardoor ze of zichzelf alleen maar nog meer verrijken, waardoor de staat heel veel inkomsten misloopt. Of men is bewust bezig de regering te saboteren.

Enkele voorbeelden zijn de cambiohouders, de VMS, de VES, en ook de rechterlijke macht. Bij politieke rechtszaken zie je dat de rechterlijke macht bewust in het voordeel van de oppositie beslist. Zie de kwestie Wyndham Palace versus de staat waarbij Wyndham Palace stroom mag blijven stelen van EBS.

Ook het 8 decemberproces is daar een voorbeeld van. In de rechtszaal geldt nog altijd, “Innocent until proven guilty”. Je kan niet op basis van alleen getuigenverklaringen iemand veroordelen. Een getuigenverklaring dient ook ondersteund te worden met bewijsmateriaal. Al die getuigenverklaringen die bekend zijn bij de rechterlijke macht waren in de jaren 2000 ook al bekend. Waarom is Bouterse toen niet veroordeeld? Het doel van de veroordeling, “Bouterse mag als presidentskandidaat niet deelnemen aan de volgende verkiezingen”.

De leiderschapskwaliteiten van president Bouterse worden bewust in twijfel getrokken om het volk te laten geloven dat Bouterse niet in staat is het land te besturen. Volgens de oppositie is dat de reden dat Suriname in een economische crisis terecht is gekomen. Ook dat is een grote onwaarheid.

Onrust is de reden waarom regering Bouterse moeizaam vooruit komt. De oppositie is continu bezig om calamiteiten te veroorzaken om beleidsmakers af te houden van hun werk. Deze calamiteiten worden veroorzaakt vanuit al die sectoren die worden beheerd door de oppositie. Op zo een manier krijg je geen rust om een duurzaam beleid te maken. Dan staking hier en daar, of fake nieuws die in de media verschijnt die voor enorm veel onrust zorgt in de samenleving.

In mijn volgende 2 artikelen ga ik uitgebreid in op hoe de media zorgt voor onrust.

Riyaz Akhtar

Het bericht Het politiek dossier Suriname: Waarom komen we moeizaam vooruit? verscheen eerst op GFC Nieuws.