Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het politiek dossier Suriname: Terugblik regeringen Bouterse

Het politiek dossier Suriname: Terugblik regeringen Bouterse

GFC NIEUWS- Wanneer we kijken naar het aantal zetels van de politieke partij onder leiding van Bouterse dan zien we dat hij een hele zware strijd heeft gevoerd sinds 1987.

Zo heeft Bouterse uiteindelijk in 2010 de verkiezingen gewonnen. Een echte strijder die vanuit de plaats van de oppositie, de politieke ontwikkelingen op de voet heeft gevolgd. In 1987 behaalde de NDP nog maar 3 zetels. Daarna in 1991 (12); 1996 (16); 2000 (7); 2005 (15); 2010 (19) en in 2015 behaalde de NDP 26 zetels.

In aanloop naar de verkiezingen in 2010 sluit Bouterse een sociaal contract af met het volk van Suriname. Hij wil zich inzetten voor het volk. De NDP wint de verkiezingen op 25 mei 2010. Op 19 juli 2010 wordt Bouterse gekozen tot president van Suriname. We zagen een emotionele Bouterse. Het vergt enorm veel doorzettingsvermogen en geduld om na 23 jaren eindelijk de verkiezingen te kunnen winnen.

Sinds 1987 is er een rancuneuze strijd gevoerd vanuit de oppositie tegen alles wat militair was. Laten we niet vergeten dat de NDP in 2005 al de grootste politieke partij van Suriname was. De NPS heeft toen een coalitie gevormd om er voor te zorgen dat Bouterse niet aan de macht kwam.

Zo gaf Bouterse o.a. aan, dat hij 18.0000 woningen wilde laten bouwen, een fly-over etcetera. Bouterse heeft nooit aangegeven dat na een regeertermijn van 5, 10 of 15 jaren, al die projecten gerealiseerd zouden zijn.

Toen Bouterse werd gekozen tot president kwam er felle kritiek vanuit de oppositie vanwege de 8 december gebeurtenis. Na augustus 2010 ging het 8 decemberproces verder. In de afgelopen 10 jaren is duidelijk gebleken hoe de rechterlijke macht politiek werd ingezet om regering Bouterse het steeds moeilijker te maken.

Naarmate regering Bouterse steeds meer succes boekte, zag je ook dat het aantal rechtszittingen in het 8 decemberproces toenam. In 2012 bereikte het 8 decemberproces een climax toen de amnestiewet werd gewijzigd. Tot 2015 werden er acties gevoerd in verband met de 8 december gebeurtenis. Na 2015 hoefde de oppositie geen acties meer te organiseren in verband met de 8 december gebeurtenis, want men had een excuus gevonden, de verslechterde economische situatie.

De protestacties werden georganiseerd door onder anderen: de BVL, STREI! en het burgercollectief. Al de protestacties hadden als doel om regering Bouterse naar huis te sturen. Het was dan ook heel opmerkelijk dat iedere keer wanneer een protestactie mislukte, er kort daarna een nieuwe rechtszitting werd gepland inzake het 8 decemberproces.

Het 8 decemberproces werd altijd als laatste troef ingezet. Tot december 2019 is dat ook gebleken, toen de oppositie na al de mislukte protestacties uiteindelijk besloot om Bouterse voor 20 jaar te veroordelen. Ondanks alle boycot praktijken vanuit de oppositie bleef regering Bouterse overeind.

Zoals ik eerder aangaf zien wij aan het begin van de regeerperiode 2010-2015 een zeer enthousiaste president Bouterse die flink wilt gaan aanpakken. Na enige tijd zegt hij in de nationale assemblee, “Wij, Surinamers hebben een chaos gemaakt van het land”.

Deze boodschap kun je vertalen als, “Volk van Suriname, ik had zoveel plannen die ik wilde uitvoeren, maar vanwege de chaos die voorgaande regeringen hebben achtergelaten is er geen solide fundering om die plannen uit te voeren die ik heb”. Door de jaren heen is dat ook bevestigd hoe groot die achterstand is.

Zie maar al de verouderde wetten, dienstverlening van overheidsinstanties die niet optimaal zijn, Domburg die pas na 40 jaar drinkwater kreeg, oude of verwaarloosde infrastructuur, de ICU afdeling te AZP die pas na 20 jaren is gerenoveerd. Kortom, al die belangrijke zaken die nodig zijn om een land verder te ontwikkelen, die ontbraken.

Riyaz Akhtar

Het bericht Het politiek dossier Suriname: Terugblik regeringen Bouterse verscheen eerst op GFC Nieuws.