“Het leven is weer niet zo makkelijk als men denkt,” zegt een taxichauffeur aan de krant. “Men gaat er van uit, dat als je taxi rijdt je veel geld maakt of dat je dan veel geld hebt, maar dat is het helemaal niet. Het is heel anders. als je niet je eigen vervoer hebt waarmee je rijdt of als je buschauffeur bent en niet in het bezit bent van je eigen bus. Ik was namelijk ook buschauffeur”, zegt de taxichauffeur.

“Wanneer je met het voertuig van een ander rijdt, moet je een bepaald bedrag  per dag als omzet binnenhalen en wat daarboven komt is dan je winst. Bij andere bushouders betaal je wekelijks een bedrag en dan maak jij je winst, maar dat is ook niet zo gemakkelijk. Als er niet veel ritten zijn, kan je ook niet meer dan bijvoorbeeld SRD 100 voor de dag verdienen en dan moet je nog SRD 300 aan benzine uitgeven. Hoe doe je dat? Als taxichauffeur rij ik namelijk ook dagelijks om klanten te zoeken. Ik sta niet op één locatie, want dat levert niet veel op. Ook toen ik een bus reed, was het moeilijk. Ik was niet in het bezit van mijn eigen bus en moest een bepaald bedrag per dag inleveren bij de eigenaar met een volle tank. Het kan voorkomen dat je niet op het afgesproken bedrag komt en daarmee werd wel rekening gehouden, maar ik vind niet dat ik me zelf zo kon opbouwen. Met deze situatie taxi rijden levert ook niets op dus ik ga ook iets anders moeten doen”, aldus de taxichauffeur.

“Niet alles wat blinkt is goud. Een ieder probeert iets van het leven te maken en wij allemaal blijken het moeilijk te hebben.” Een andere taxichauffeur geeft aan dat hij het ook moeilijk heeft, maar hij het beste van het leven probeert te maken.

“Ik probeer mijn gezin alles te geven wat ik kan en ook zo goed mogelijk te voorzien van het beste. Daarom gaat men ervan uit, dat ik het goed heb. Niet omdat het niet goed gaat, moeten wij daar naar leven of laten blijken. Ik werk niet voor mijn straf en die ontspanning is op den duur nodig. Natuurlijk ga je niet boven je standaard leven, maar het beste ervan te maken doe ik wel”, aldus de taxichauffeur. “Ik adviseer een ieder het rustig aan te doen. Het leven is moeilijk, maar iedere keer erover klagen en treuren gaat het moeilijker maken.”

TM

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.