Shaista, een jongedame van 22 jaar, vertelt haar verhaal aan de redactie van Dagblad Suriname. “Het was half acht in de avond en ik moest dringend naar de winkel die twee straten verwijdert is van het internaat waar ik verblijf. Samen met mijn vriendin Riene had ik dus besloten om snel te gaan, gezien het feit dat we te voet gingen. De dichtstbijzijnde wegen naar de winkel hebben we bewandeld om op zo’n manier mijn inkopen te doen. Bij terugkeer naar het internaat bleek echter dat een jonge heer heel dicht in de buurt van ons liep.”

Shaista, die achter haar vriendin liep, bood aan die heer de gelegenheid voorbij te gaan, maar werd op hetzelfde moment betast aan haar eerbare plek. Radeloos doch zelfverzekerd stond ze erbij en zag hoe die jonge heer snel weg liep, na het gepleegde strafbaar feit. Het was voor zowel haar als de vriendin de schrik van hun leven. Ze wonen beide al zeker 4 jaar in Paramaribo vanwege hun vervolgstudie en dit maakten ze voor het eerst mee. 

Voor hun was dit dus iets nieuws. 

Opgelet jonge dames

Shaista kon er geen politiezaak van maken, omdat ze op dat ogenblik geen enkele vorm van bewijs had en de jonge heer zo snel weg ging dat ze niet opmerkte hoe hij er uit zag. Jonge dames worden nu veel gemolesteerd, maar er wordt weinig tot geen aandacht besteed aan de slachtoffers van deze brutale gevallen. 

In gesprek met de ouders van Shaista zeggen ze, dat hun dochter belde nadat ze thuis aankwam. Voor hun was het op dat moment ook echt een demotiverende zaak, vooral om het feit dat ze nu continu denken aan de veiligheid van hun dochter.

Ze raden hierbij iedereen, maar in het bijzonder meisjes, aan om zich zoveel als mogelijk te begeven in straten waar toch wat mensen zijn. Die zouden in geval van nood de nodige hulp kunnen bieden. Verder is het nu meer dan ooit goed om liever in de middag de boodschappen te halen. 

Tot slot geeft de moeder in het gesprek te kennen aan de redactie: “Nergens ben je veilig meer in het land, het wordt met de dag erger. Iedereen en alles voelt die druk en je hebt veel mensen die zich niet uit die druk kunnen halen, met alle nare gevolgen van dien.”

Molestatie wordt een fenomeen?

Er zijn behalve het geval van Shaista nog enkele gevallen die onder de aandacht zijn van de redactie van Dagblad Suriname. Het is belangrijk dat burgers zich altijd veilig voelen en niet met angst op straat of in openbare plekken hoeven te zijn. In geval van molestatie is het belangrijk om meteen aangifte te gaan doen bij een dichtstbijzijnde politiepost, om erger en herhaling te voorkomen.

GW

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.