Komend weekend gaat de film ‘Het geheim van Mariënburg‘ in première in Den Haag. Regisseur Ramdjan Abdoelrahman laat in dit docu-drama zien waarover decennia lang in Suriname gezwegen is. In Suriname werd in 1882, na een lange voorgeschiedenis, de suikerplantage én fabriek de Mariënburg geopend. Rond 1890 werden door de toenmalige eigenaren, de Nederlandse Handels Maatschappij, niet alleen Javaanse contractarbeiders, maar vooral ook Hindoestanen uit Brits Indië gehaald.

Op 2 juli 1902 brak onder hen een staking uit omdat de NHM schandalig lage lonen betaalde. De directeur van de plantage werd door de arbeiders achtervolgd en omgebracht. Dezelfde dag arriveerde het Koloniale Leger om de orde te herstellen.Toen vervolgens op de muitende arbeiders het vuur werd geopend vielen er 17 doden en vele gewonden.

Volgens het Koloniaal Verslag van 1903 werden de lijken in een met de hand gegraven groot gat gegooid. De bewoners mochten niet weten waar de lijken werden begraven. Dit is het gruwelijke mysterie van Mariënburg dat al 111 jaar angstvallig geheim is gehouden… ook omdat slechts weinigen over dit trauma durfden te praten.

‘Het geheim van Mariënburg’ zal vanaf zondag 21 juli t/m woensdag 24 juli dagelijks vertoond worden om 16.45 uur in het Filmhuis Den Haag (Spui 191, Den Haag). In Rotterdam is de film te zien op 27 juli om 16.15 uur en dinsdag 30 juli om 19.00 uur in het LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam). En in Amsterdam op 18 augustus om 17:00 uur in Rialto Amsterdam (Ceintuurbaan 338, Amsterdam), op de slotdag van het internationale filmfestival: World Cinema Amsterdam.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.