De Pakistaanse autoriteiten beschuldigen de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) van de zelfmoordaanslag op 30 januari op de Kucha Risaldar-moskee in Peshawar, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen en 225 anderen gewond raakten.

De TTP, met enkele duizenden strijders aan beide zijden van de grens tussen Afghanistan en Pakistan, is de grootste militante organisatie geworden die strijdt tegen de staat in Pakistan.

Volgens een rapport van het Centrum voor Onderzoek en Veiligheidsstudies waren er in 2022 376 terroristische aanslagen in Pakistan waarbij 533 mensen omkwamen en nog eens 832 gewond raakten, waaronder 14 zelfmoordaanslagen die 108 levens eisten.

De TTP, de Khorasan (IS-K) van de Islamitische Staat, het Baloch Liberation Army en de TTP-splintergroepen voerden vorig jaar 179 terroristische aanslagen uit in Pakistan.

De TTP is een bijproduct van de door de VS geleide invasie van Afghanistan in 2001. In die tijd keerden veel jihadisten die namens de Pakistaanse regering in Afghanistan en Indiaas Kasjmir hadden gevochten zich tegen de Pakistaanse staat vanwege hun steun aan de zogenaamde wereldwijde oorlog tegen het terrorisme van de Verenigde Staten.

De TTP, opgericht in 2007, beweerde een verlengstuk te zijn van de Afghaanse Taliban en sloot zich aan bij de oorlog tegen de VS en zijn NAVO-bondgenoten.

Hoewel de TTP tussen 2014 en 2018 achteruitging door Pakistaanse militaire actie en Amerikaanse drone-aanvallen, leidde de vredesovereenkomst van de Trump-regering met de Taliban in februari 2020 tot een heropleving.

Sinds juli van dat jaar zijn tien militante groeperingen die tegen de Pakistaanse staat zijn gefuseerd met de TTP, waaronder Al Qaeda en Islamitische Staat.

Na de overname in augustus 2021 lieten de Afghaanse Taliban honderden TTP-gevangenen vrij uit gevangenissen in Kabul, waardoor de groep werd versterkt.

Uren na de bomaanslag op de moskee van maandag riep minister van Binnenlandse Zaken Rana Sanaullah Khan de Afghaanse Taliban-heersers op zich te houden aan hun belofte van 2020 om militanten niet toe te staan hun grondgebied te gebruiken voor aanvallen op een ander land.

“Ze moeten hun beloften nakomen,” zei Khan.

Verschillende verdachten die betrokken zijn bij de dodelijke zelfmoordaanslag waarbij maandag meer dan 100 doden vielen in een Pakistaanse moskee, zijn gearresteerd.

Een belangrijke vraag voor onderzoekers is hoe de bommenwerper toegang kon krijgen tot de moskee, gelegen op een politiecompound, waar families die daar wonen worden ondervraagd terwijl verdenkingen van interne hulp worden onderzocht.

Hoewel twee Pakistaanse Taliban-functionarissen aanvankelijk beweerden dat de aanval “wraak” was voor de dood van een van hun militanten vorig jaar, ontkende de officiële woordvoerder van de groep later dat het betrokken was bij de ontploffing.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.