Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het begin van het einde van de banken ‘mafia’

Het begin van het einde van de banken ‘mafia’

INGEZONDEN– In de afgelopen maanden zijn er verschillende artikelen gepubliceerd over de problemen waarmee men steeds te maken krijgt bij de lokale banken.

Ook op sociale media wordt er veel geklaagd. DNA-leden praten zelfs over een banken ‘mafia.’

De problemen zijn inmiddels bij eenieder bekend: met veel moeite een bankrekening kunnen openen, steeds veranderende stortings- en opname limieten, steeds hoger wordende kosten o.a. bij kastransacties en voor spaarrekeningen, denigrerende behandelingen en verhoren bij het storten en opnemen van geld, extreem lange wachttijden om te kunnen beschikken over een pinpas of Internet-banking, pinautomaten die vaak buiten werking zijn of leeg staan, en veel meer.

Eén van de gevolgen hiervan is dat men vaak weinig ander keus heeft dan om grote bedragen contant geld bij zich te houden met het risico dat men deze verliest bij een beroving – wat de laatste tijd vaker gebeurt. Al deze problemen kunnen gelukkig op korte termijn tot het verleden gaan behoren. Er heeft zich sinds kort een alternatief aangeboden, namelijk MobileCoin (MOB).

MobileCoin is een cryptomunt ontwikkeld onder technische begeleiding van cryptograaf Moxie Marlinspike, de ontwerper van het communicatieprotocol dat gebruikt wordt in instant-messaging applicaties zoals Signal Private Messenger (‘Signal’), en later ook geïmplementeerd door WhatsApp.

Waar MobileCoin zich onderscheidt van andere cryptocurrencies, is de sterke focus op privacy, snelheid en de verwerkingscapaciteit van transacties.

Niemand – ook niet de beheerders van de MobileCoin validatie-nodes op het netwerk – kan zien welke gebruikers transacties doen met elkaar en welke bedragen er worden verstuurd. Het is ook niet mogelijk voor derden om te kunnen achterhalen hoeveel MobileCoins iemand heeft staan op hun rekening (in hun “MobileCoin wallet”). Dit alles precies zoals voorzien door de econoom Milton Friedman in 1999.

De snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden maakt het mogelijk om binnen 5 seconden betalingen te verrichten, waar dat bij de meeste andere cryptocurrencies zoals Bitcoin tot wel 30 minuten kan duren.

Verder is ook de fee welke betaald moet worden voor het verwerken van transacties minimaal – ongeveer 0.0048 USD met de huidige MOB-koers, waar dat bij Bitcoin al gauw dicht bij de 3 USD is.

MobileCoin maakt dus snelle microtransacties mogelijk. Zoals Joshua Goldbard, CEO van MobileCoin het vaak zegt, maakt MobileCoin het mogelijk om voor een kopje koffie te kunnen betalen met cryptocurrency.

Maar het belangrijkste voordeel van MobileCoin is de integratie in instant-messaging applicaties. Deze integratie is al beschikbaar in Signal op Android en iOS. Men hoeft dus geen technische kennis te hebben over cryptocurrencies of aparte wallet software te installeren; geld versturen is in Signal zo eenvoudig als een chatbericht versturen naar een contact.

Het is nú al mogelijk om op die manier wereldwijd geld te versturen en te ontvangen via Signal, binnen enkele seconden, praktisch gratis! U kunt zich dus voorstellen dat ook de lange rijen bij geld overmakingskantoren zoals Western Union tot het verleden gaan behoren.

Dit opent verder de weg voor e-commerce toepassingen waarbij gebruikers via Signal kunnen betalen voor producten en diensten (te vergelijken met WeChat in China, maar dan zonder surveillance).

Behalve het feit dat de banken hiermee omzeild kunnen worden, zal dit ook bescherming bieden aan eenieder tegen de roverheid. Het wordt voor de roverheid namelijk bijzonder moeilijk om te kunnen stelen wat ze niet kunnen zien.

Het stelen gebeurt niet alleen via de ‘belastingen’ maar ook via inflatie/devaluatie, wat we in de afgelopen jaren meerdere keren hebben meegemaakt. Heel wat mensen zagen toen hun (spaar)geld van de ene dag op de andere in waarde halveren.

Zoals ik in een eerder artikel (https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/57436) al had aangegeven, is dit onderdeel van het huidig monetair systeem van slavernij, en gebeurt dit met opzet. Geld dat gecreëerd en beheerd wordt door de roverheid, waar ook ter wereld, is niet te vertrouwen.

Dankzij technologische ontwikkelingen zoals MobileCoin moet eenieder nu in staat zijn om zijn (spaar)geld waardevaster te maken en te verdedigen tegen de banken en de overheid. Binnenkort worden nieuwe uitbreidingen geïntroduceerd door MobileCoin die het verder mogelijk zullen maken om de totale economie op een makkelijke manier over te zetten op cryptocurrencies.

Voetnoten

1) Bitcoin beschikt sinds kort over de “Lightning Network”, een technologische laag boven de oorspronkelijke blockchain, die het mogelijk maakt om sneller en goedkoper transacties te kunnen doen. Hiervan maakt o.a. El Salvador gebruik bij hun landelijke implementatie, maar dit is omslachtig en biedt niet dezelfde privacy (anti-surveillance) garanties van MobileCoin.

2) Zoals econoom J.M. Keynes opmerkte: “[inflatie] is de vorm van belasting die het publiek het moeilijkst kan ontduiken en die zelfs de zwakste regering kan afdwingen, wanneer zij niets anders kan afdwingen” (Keynes, “A Tract on Monetary Reform”, 1923). Inflatie is niks anders dan een andere manier van het beroven van het individu van de vruchten van zijn arbeid – slavernij dus.

3) Zoals econoom F.A. Hayek opmerkte: “Ik geloof niet dat we ooit nog deugdelijk geld zullen hebben voordat we het
uit handen van de overheid hebben genomen. We zullen het niet met geweld uit handen van de overheid kunnen nemen. Het enige wat we dus kunnen doen is op een slinkse manier iets introduceren dat zij niet kunnen stoppen” (Hayek, 1984).

Karel Donk

Dit is een bericht van GFC Nieuws