Onze hersenen hebben een speciaal deel dat zich bezighoudt met het nemen van sociale beslissingen.

Het wordt geactiveerd als we ervoor kiezen om een tegenstander te misleiden, schrijven Amerikaanse onderzoekers van Duke University vandaag in Science.

Ze lieten 18 vrijwilligers poker spelen tegen zowel een computer als tegen menselijke tegenstanders die ze voor het experiment een hand hadden gegeven. Ondertussen scanden ze 55 gebiedjes in hun hersenen met een MRI scanner.

Soms kregen de vrijwilligers een slechte kaart. De vraag was of ze daarna gingen bluffen dat ze een goede kaart hadden om het spel te winnen.

De onderzoekers konden voorspellen of iemand ging bluffen. Dat zagen ze aan één specifiek gebied in de hersenen actief werd: het gebied waar de slaapkwab en de wandkwab samenkomen.

Het werd alleen actief als ze een menselijke tegenstander hadden. Hoe beter die persoon was in poker, hoe actiever het gebied. De onderzoekers konden dus niet voorspellen of iemand ging bluffen als hij tegen een computer speelde.

Volgens de onderzoekers zijn er fundamentele verschillen tussen beslissingen die mensen nemen in sociale en in niet-sociale situaties.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.