Roken is slecht voor de hersenen. De cognitieve functies van rokers gaan gemiddeld sneller achteruit dan die van niet-rokers.

Dat meldt de BBC op basis van een Brits onderzoek. Wetenschappers vonden een sterk verband tussen roken en cognitieve achteruitgang. Roken beschadigt het geheugen en het vermogen om te leren en te redeneren.

De onderzoekers wilden weten of er een verband was tussen de kans op een hartaanval of een beroerte en de staat van de hersenen. Hierbij keken ze, naast roken, naar een hoge bloeddruk en overgewicht. Dit bleek de hersenen ook te beïnvloeden, maar in mindere mate.

Voor het onderzoek werden de cognitieve functies van proefpersonen van boven de 50 jaar getest. Zo moesten ze bijvoorbeeld in een minuut zoveel mogelijk nieuwe woorden leren. Vier en Acht jaar later werden ze opnieuw getest.

Uit de resultaten bleek een duidelijke link tussen de kans op een hartaanval of een beroerte en de staat van de hersenen. De personen met het grootste risico hierop, vertoonden de grootste cognitieve achteruitgang. Verder was er een consistent verband tussen roken en een slechte score op de tests.

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Age and Ageing.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.