Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat Nederland als laatste land ter wereld de slavernij afschafte. Vanaf 31 mei herhaalt de NTR daarom de veelbesproken geschiedenisserie De Slavernij uit 2011.

De serie gaat uitvoerig in op het meest verzwegen en omstreden onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij. De Slavernij is een vijfdelige serie, gepresenteerd door Daphne Bunskoek en stand-up comedian Roué Verveer.

Daphne Bunskoek gaat op zoek naar historische feiten en het grote verhaal van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlandse slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië en de slavenkust van Afrika.

De rol van Verveer is een persoonlijke. In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie- en suikerplantages, en zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten, diep in Afrika.

Uitzending: van 31 mei t/m 28 juni, elke vrijdag om 20.25 uur op Nederland 2

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.