Herdenking én viering afschaffing slavernij te Utrecht

Op zaterdag 23 juni wordt in de Johanneskerk in Utrecht-Overvecht een Keti Koti avond gehouden. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbreek de ketenen’. Tijdens deze avond herdenken én vieren we de afschaffing van de slavernij. De bijeenkomst is een gezamenlijk project van de Denktank Sociale Cohesie Overvecht, Tori Oso Utrecht en Kosmopolis Utrecht in samenwerking met St. Keti Koti Tafel.

Er wordt een driegangen maaltijd geserveerd bestaande uit traditionele Surinaams-Creoolse gerechten die tijdens de slavernij gangbaar waren: pindasoep, Heri Heri met bakkeljauw en Bojo toe. Tussen de gangen door vinden onder leiding van host Mercedes Zandwijken rituelen en gesprekken plaats met diverse gasten, onder wie Lydia Emanuels (journaliste/radiomaakster), Esther Captain (historica/onderzoeker), Bright Richards (theatermaker) en Wim Manuhutu (oud-directeur Museum Maluku). Verder draagt Carlo Rijkaard (pseudoniem Blaka Mira) een aantal gedichten voor en de Apinti-drummers van Taste4all nemen de bezoekers mee op een muzikale tocht door de slavernij.

De avond wordt afgesloten met een hoedenmodeshow van de Surinaamse ontwerpster JaneSS. Zij zal de ontwikkeling laten zien ‘Van Anisa tot moderne hoed’. Een Anisa is een gesteven hoofddoek uit Suriname. De designs zijn vaak ontworpen naar aanleiding van een gebeurtenis of voor een bepaalde gelegenheid, zoals bijvoorbeeld afschaffing van de slavernij of een trouwpartij. De vele verschillende bindwijzen van een Anisa geven boodschappen door. Wat te denken van ‘Wacht me op de hoek’ en ‘Bosi mi es esi (Kus me snel)’. Info: www.torioso.nl.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.