Door Johan Donner

PARAMARIBO – Op zondag 20 oktober 2012 is het precies 159 jaren geleden dat de eerste Chinese immigranten voet aan wal zetten in Suriname. Dit jaar zullen er echter geen grootse manifestaties worden georganiseerd vanuit de bestaande Chinese verenigingen.

Wel zal bij de 160ste viering volgend jaar veel aandacht worden besteedt aan de positie en de invloed van de komst van de Chinese immigranten in ons land.

De Surinaamse Chinese bevolkingsgroep bestaat voornamelijk uit een groot aantal nazaten van voormalige immigranten, voor wie Suriname het geboorte- en vaderland is geworden.

Het ander deel dat rechtstreeks uit China hier is neergestreken wil niet meer naar China terugkeren omdat men op Surinaamse bodem een succesvolle lotsverbetering heeft ondergaan. Deze groep heeft zich laten naturaliseren of heeft aanvragen daartoe lopen.

GFC Nieuws verneemt dat de Chinese gemeenschap in Suriname zich beijvert om het Chinese nieuw jaar als een nationale vrije dag in ons land geïntroduceerd te krijgen. Daartoe is er al een paar jaar een aanvraag ingediend bij de regering.

Men hoopt dat volgend jaar dit verzoek eindelijk gehonoreerd zal zijn door de president Desi Bouterse.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.