Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Hemofilie mag niet meer dodelijk zijn in Suriname

PARAMARIBO, 18 apr – Geen doden meer door de ziekte hemofilie. Dit is het heilig streven bij de opening van Suriname’s eerste behandelcentrum voor deze aangeboren bloedstollingsafwijking. Het centrum is nu ondergebracht in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een weliswaar bescheiden onderkomen. Toch is het een uitkomst voor de ongeveer vijftig hemofiliepatiënten in Suriname. Niet zo lang geleden nog stierf een piepjonge patiënt.

De in Nederland woonachtige John Tjon Tjin Joe, drijfveer achter het centrum en zelf ook patiënt, is er nog steeds onder de indruk van. “Ik werd gebeld door een familielid van mij, dat mij een relaas deed over een jongetje, dat leed aan deze aandoening. In Suriname aangekomen wilde ik graag onderzoeken hoe het zat met de behandeling van deze patiënten. Inmiddels kwam die jongen te overlijden als gevolg van deze ziekte en ik dacht: dit moet in de toekomst voorkomen worden.”

Hij lijdt zelf ook aan de aandoening. Samen met de Surinaamse Stichting voor Hemofiliepatiënten zette hij zich in voor een centrum. Dat staat er nu. De bedoeling is het uiteindelijk onder te brengen in de vleugel Interne Geneeskunde van het ziekenhuis. Intussen is ook Surinaams personeel getraind in het behandeling van de ziekte. Gores Roosendaal, arts verbonden aan het Medisch Centrum Utrecht, Nederland, hielp mee.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.


Posted

in

by

Tags: