Dat een zwangerschap gepaard gaat met wat extra kilootjes is geen geheim. Bovendien is het vaak geen sinecure om die overtollige kilo’s weer kwijt te spelen. Toch beweren velen dat borstvoeding geven daar een aardig handje kan bij helpen.

Gedurende de eerste maanden verbruik je met borstvoeding immers ongeveer 500 calorieën extra per dag wat nog toeneemt naarmate je baby groter wordt. Dat betekent dat een vrouw die borstvoeding geeft elke week ongeveer een halve kilogram afvalt en zo sneller haar gewicht van voor de zwangerschap bereikt.

Maar zoals veel kersverse mama’s zullen beamen, gaat het zelden zo simpel. Om te beginnen wordt borstvoeding vaak als excuus gebruikt om een lekker stuk taart, een zak chips of een lekkere spaghetti te eten. Voeg daar nog een grote latte aan toe en je calorietekort is helemaal verdwenen.

Daarnaast heb je van nature meer honger als je borstvoeding geeft. Het borstvoedingshormoon prolactine verhoogt immers de eetlust, terwijl slaapgebrek – een veelvoorkomende bijwerking van het krijgen van een baby waar we je vast niets meer over hoeven te vertellen – de balans van de hongerhormonen leptine en ghreline verstoort, waardoor het verlangen naar zoet, zout en zetmeelrijke voedingsmiddelen vergroot. Bovendien vinden moeders die borstvoeding geven vaak minder tijd om te bewegen.

Maar wat zegt de wetenschap? Ook daar is er onenigheid. Sommige onderzoeken beweren dat je wel degelijk afvalt van borstvoeding, andere dan weer niet. Afvallen hangt immers van tal van factoren af: je leeftijd, metabolisme, hoeveel je aankwam tijdens je zwangerschap, hoeveel je voor je zwangerschap woog … Conclusie: het verschilt enorm van vrouw tot vrouw of je afvalt van borstvoeding en er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de correlatie duidelijk te maken. Doe het dus vooral voor de gezondheid van je baby en niet om je zwangerschapskilo’s sneller kwijt te raken.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.