Bijna 50 procent van het groente en fruit dat wordt geproduceerd in Europa gaat verloren in de voedselketen. Niet alleen tijdens de distributie en in de supermarkt, maar ook bij de consument.

Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit Gent. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project Veg-i-Trade onder leiding van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Belgische universiteit.

Het grootste verlies doet zich al voor bij de productie van groente en fruit. Daar gaat al 20 procent van de totale hoeveelheid verloren door bijvoorbeeld insecten, beschadiging en het uitsorteren.

Bij de na-oogst en de verwerking van de producten gaat ongeveer 5,5 procent verloren; bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden of het transport. In de distributieketen en in de supermarkt verliezen we nog eens 7,5 procent.

Tot slot zorgt de consument voor nog eens 13 procent verlies door voedsel te verspillen of weg te gooien.

De onderzoekers van het project Veg-i-Trade proberen deze verliezen te verminderen. Ze maken modellen om de planning en logistiek van de voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren.

Ook voor de consument hebben ze tips. Door seizoensgebonden te eten, hoeven groente en fruit geen lange weg meer afleggen tot bij de consument. Een wekelijkse kliekjesdag helpt daarnaast om restjes weg te werken. Niet meer kopen en koken dan nodig zorgt uiteraard ook voor minder verspilling.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.