We kennen ze allemaal! Een familielid dat zo van je houdt en bereid is het onvoorwaardelijk voor je op te nemen. Niemand mag aan je komen, want dan krijgt diegene een afgedonderd pakslaag. Hij (lees overal ook zij) gaat voor jou op de vuist en ‘lost al je problemen voor je op’. In het ergste geval is die bereid om voor jou de gevangenis in te gaan of als je hun ophef mag geloven zijn ze zelfs bereid om voor je te sterven.

Vaak is degene driftig en accepteert weinig van een ander, maakt veel herrie en uit krachttermen en dreigende taal. Als je dit niet leuk vindt en zelf je zaken wilt oplossen, dan doe je er alles aan dat je lieve heethoofdige familielid soms niet weet dat je problemen hebt, want met zijn oplossingsmodel maakt hij je problemen vaak groter.

Elke familie heeft minstens 2 of meer van zulke temperamentvolle leden. Dit geschetste karakter van de heethoofd is een karaktertrek van iemand die vaak agressief, onzeker, emotioneel is, maar ook heel lief en gevoelig kan zijn. Men omschrijft ze ook wel als grote mond, klein hart.

Zo maakte ik enkele jaren ook een geval mee waarbij ik in gezelschap was van een lief heethoofdig familielid. Wij reden in een bedrijfsauto op weg naar een zelfbedieningstankstation en ik dacht ‘die stevige jongeman kan mij helpen om de auto te wassen’. Althans dat was de deal, maar het liep heel anders af, want dat is het met heethoofden, je weet nooit hoe het uitpakt!

Toen wij aankwamen bij het tankstation bleek er al een heer voor ons te zijn en ik parkeerde keurig achter hem. Die heer stond met zijn rug naar ons toe en wij maar wachten. Op een gegeven moment duurde het voor mijn heethoofd te lang en hij opende het raam en begon te gillen naar die meneer: “ Heyyyy sukkel, schiet een beetje op man k..tkop’.

Toen keerde die heer zich om en gilde ook agressief iets terug naar mijn heethoofd. Het viel mij direct op dat die heer het down syndroom had, iemand met een beperking wat misschien een verklaring kon zijn voor zijn traagheid. Maar uiteraard viel dit mijn heethoofd niet op, want hij was al verhit. En toen ging het plotseling heel snel. Dat die heer agressief reageerde was natuurlijk voor mijn heethoofd niet de gepaste reactie, want niemand maakt gekheid met hem. Hij gilde dus terug: “Watttt, ik kom je een klap voor je kop geven sukkel“ en hij begon zowaar aanstalten te maken om uit de auto te stappen.

Daar stond ik met de bedrijfsauto met een oproerkraaier die mij totaal voor schut zette en het imago van de zaak in één keer om zeep hielp. Ik schatte de situatie snel in en terwijl mijn heethoofd wilde uitstappen reed ik achteruit en snel weer vooruit en maakte me uit de voeten, weg van de plek met heethoofd en al, want dit kon behoorlijk uit de hand lopen.

Dit is een voorbeeld van een situatie waar je ongewild in terecht kan komen met mensen die licht ontvlambaar zijn en zaken met schelden en slaan willen oplossen.

Wat opvalt, is dat heethoofden soms op meerdere vlakken van het leven tegen problemen aanlopen. In liefdesrelaties kan het goed misgaan, maar ook op het werk in het contact met de werkgever of collegae komt het soms tot onaangename botsingen.

Wat kan je als naaste familielid hiermee?

Voor ze bidden, veel praten, liefdevol benaderen, hulp zoeken of accepteren dat ze zo zijn, want wij kunnen geen mensen veranderen. De behoefte om zaken anders aan te pakken of te veranderen moet van diegene zelf komen.

Uitleg geven over hoe zaken werken en welke eisen de maatschappij stelt aan mensen, wat aanvaardbaar is en hoe het ook anders kan, zijn gesprekken die vaak gevoerd kunnen worden.

Het gesproken woord keert immers nooit ledig terug en eens kan je boodschap van groot belang zijn. Dus niet moe worden om te praten.

En intussen, als het een jong kind betreft dat zulk gedrag vertoont dan blijven bidden en hulp zoeken i.p.v. alleen je hart vasthouden dat hij/zij niet in de problemen komt.

Het ouderschap vraagt van ons allen een constante inspanning in het oppakken van zaken waar onze kinderen mee aankomen. Begeleiden, praten, herhalen, bijsturen bijstellen en allerlei hulpmiddelen aanwenden om onze kinderen op het rechte pad te houden.

Lots of love and light

Peggy Budel

totalgoldcoach@gmail.com

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.