PARAMARIBO, 1 okt – Beschikt de regering wel over het geld om de stapel geplande sociale projecten uit te voeren? Dit is zo’n vraag waar ex-president Ronald Venetiaan zich dezer dagen mee bezig houdt. Het gaat dan niet om het starten alleen of enkele keren een warme maaltijd hier of daar verstrekken. De vraag is vooral hoe duurzaam de projecten zijn. Kan Suriname het opbrengen er jaar in jaar uit mee door te gaan?

President Desiré Bouterse beperkte zich tot een opsomming tijdens zijn jaarrede. Het ene mooie project na het andere kwam er uit rollen. Over de financiële kant is weinig tot niets bekend. “We kijken er naar uit met welk geld men duurzaam alle sociale programma’s gaat financieren”, zegt Venetiaan tegenover de Times of Suriname. Alleen al de link tussen de brandstofheffing en de AOV-uitkering voor ouderen geeft reden tot zorg.

Volgens de regering kon de AOV verhoogd worden, dankzij de heffing. Voor Venetiaan is het inzetten van deze zogenaamde government take absoluut geen garantie. Het betalen van regelmatige uitkeringen als AOV en kinderbijslag vergt een deugdelijker financiële basis. Bouterse belooft ook naschoolse opvang op zowat alle basisscholen. De uitkering voor mensen met een handicap zal worden verhoogd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.