Echtgenoten van partners die een hartaanval krijgen, lopen een verhoogd risico op angsten en depressies, ook als hun partner het infarct overleeft.

Dit blijkt uit onderzoek van het Duke University Medical Center.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 16.506 mensen waarvan de partner tussen 1997 en 2008 plotseling overleed aan een hartinfarct. Ook onderzochten ze 44.566 echtgenoten waarvan de man of vrouw een plotselinge hartaanval had overleefd.

Deze mensen vergeleken ze met 49.518 mensen waarvan de partner stierf ten gevolge van een andere oorzaak dan een hartaanval en 131.563 mensen waarvan de echtgenoten opgenomen werden met niet-fatale aandoeningen.

De onderzoekers keken naar het gebruik van medicatie tegen angst en depressies voor en na de gebeurtenis en medische gegevens over depressie en zelfdoding.

In het jaar na het verliezen van een partner ten gevolge van een hartinfarct, startten hun echtgenoten drie keer zo vaak met antidepressiva.

Zelfs als hun partner de hartaanval overleefde, nam het gebruik van antidepressiva onder de partners toe met 17 procent ten opzichte van het jaar voor de aanval. Ook het gebruik van medicatie tegen angst steeg. Mannen bleken gevoeliger voor dit verschijnsel dan vrouwen.

Een hartinfarct blijkt de gezondheid van de partner meer te beïnvloeden dan andere aandoeningen. De onderzoekers denken dat het onverwachte karakter van een hartaanval ervoor zorgt dat deze zo’n grote impact heeft op partners.

“De psychologische impact van een plotseling verlies is vergelijkbaar met een posttraumatische stress-stoornis. Als je partner ineens overlijdt door een hartinfarct heb je geen tijd om je geestelijk voor te bereiden op zijn of haar dood. Als iemand ziek is, heb je meer tijd om aan het idee te wennen”, zegt Emil Fosbol.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Heart Journal.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.