PARAMARIBO, 4 sep – Een hardere aanpak van illegale grondbezetters hangt in de lucht. Deze keer wil Radjen Soerdjbalie gaarne voor lont spelen in het sociale en politieke kruitvat. Soerdjbalie is niet alleen notaris, maar ook eigenaar van lappen grond te Leiding 21, in Wanica. Deze wijk die in volksmond beter bekend staat als Witboitie is het toneel van illegale woningbouw.

Steeds meer burgers uit voornamelijk het binnenland strijken er neer. Volgens de Ware Tijd wil Soerdjbalie paal en perk stellen. Hij is van plan een brief te schrijven aan procureur-generaal Subhas Punwasi. De bedoeling is simpel: “We willen de procedure tot afbraak zo snel mogelijk inzetten.” In theorie kunnen de bezetters deze keer niet rekenen op politieke steun. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons zei al vaker dat illegaliteit met grond niet meer getolereerd wordt.

Eerdere bezettingsacties leidden wel tot regelingen. Volgens Simons is die periode voorbij. Mensen moeten procedures volgen om land te krijgen. De bezetters van Leiding 21 zeggen nergens heen te kunnen gaan. Soerdjbalie heeft er geen boodschap aan. Hij wil zijn grond terug om het in te delen voor verkoop. Volgens parlementariër Ronnie Asabina wordt al jaren politiek bedreven met het probleem van illegale bezetters. De politiek moet ook maar een oplossing vinden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.