PARAMARIBO – De heisa die nu gaande is rond de terugroeping van de twee leden van de Nationale Assemblee (DNA), Diana Pokie en Waldi Adjaiso was niet nodig geweest, als er minder ‘gelegenheidspolitiekvoering’ in de politieke organisaties zou zijn. Dit de mening van de politicoloog en docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK).

Hij vindt dat door meer interne democratie en politieke scholing van de aanhangers, de volkssoevereiniteit pas goed tot haar recht zal komen. De selectie procedure van kandidaten voor de verkiezingslijsten is meer een ‘toevalstreffer’ en te vaak werd een partijbestuur gemanipuleerd gekozen door de samenstelling van zogenaamde consensuslijsten, meent de hoogleraar.

Tussen de verkiezingen door moeten politieke partijen actief blijven en vooral de interne democratische scholing en ontwikkeling van hun partijgenoten ter hand nemen. De politicoloog noemt de kwestie van de terugroeping van de beide DNA leden een goed voorbeeld van het verschijnsel ‘incidentialisme’ dat hoogtij viert in de Surinaamse politiek. Dit soort incidenten zullen zich blijven voor doen, volgens de deskundige, zolang de interne democratie in de politieke organisaties zich niet ontwikkelt.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.