Het ministerie van Volksgezondheid heeft maandag 2 augustus bekendgemaakt, dat de gevreesde en zeer besmettelijke Delta-variant van het Covid-virus nu ook in Suriname is opgedoken. 

Het gaat om een 7-jarig kind dat op 9 juli van vakantie terug was gekeerd uit Nederland. De vader was in Nederland ziek geweest en was daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname vertoonde het kind klachten en werd onderzocht. Men nam een swab af voor een corona PCR-test. Met het oog op haar recente bezoek aan Nederland werd haar positieve sample geplaatst bij de surveillance samples voor nader onderzoek op corona varianten. De andere familieleden van het kind zijn ook onderzocht en bij geen van ze werd het coronavirus aangetoond. Er zijn dus geen tekenen van verdere besmetting. Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten is het dus bij deze patiënt gebleven, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid maandag.

‘Collectieve verantwoordelijkheid moet boost krijgen’

Dew Sharman, VHP-Assembleelid en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, zegt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, dat de naleving en handhaving van Covid preventieve maatregelen en protocollen ‘beter ter hand moeten worden genomen’. ‘Dat zal met de nieuwe variant weer een uitdaging blijken te zijn. De public awareness en daarmee de collectieve verantwoordelijkheid zullen wederom een boost moeten krijgen’, aldus Sharman.

‘Vaccinatie zal de redding moeten brengen, omdat van het AstraZeneca-vaccin bekend is dat het ook bescherming biedt tegen de Delta-variant. Na de eerste vaccinatie blijkt AstraZenica in 71% van de gevallen hospitalisatie en sterfte te voorkomen, terwijl na een 2e prik het percentage zelfs stijgt naar rond de 92%. Gelukkig zijn de meeste Surinamers met AstraZeneca gevaccineerd.’

‘Protocollen personenverkeer aanscherpen’ 

Ten aanzien van het personenverkeer vindt Sharman, dat de protocollen verder moeten worden aangescherpt waarbij ook kinderen gescreend moeten worden. Verder zegt hij dat het Moderna-vaccin ongeveer 72% bescherming biedt tegen de Delta-variant, terwijl het Pfizer-vaccin rond 95% bescherming biedt. Maar, Pfizer hebben we nog niet in Suriname, terwijl het Moderna-vaccin primair voor zwangeren wordt gebruikt.’


Het is nog onduidelijk of de gezondheidsautoriteiten spoedig enkele Covid-maatregelen gaat aanscherpen gelet op de aanwezigheid van de Delta-variant. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

PK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.