PARAMARIBO, 24 mrt – De Haïtiaanse president Michel Martelly is tevreden over zijn tweedaags bezoek aan Suriname. De samenwerking met Paramaribo krijgt een nieuwe impuls. Maar ook zijn de contacten aangehaald met de honderden Haïtianen die al decennialang Suriname als verblijfplaats hebben. Er konden spijkers met koppen worden geslagen.

Volgens Martelly is met zijn Surinaamse collega Desiré Bouterse gesproken over de problemen die Haïtianen in Suriname ondervinden als het op reizen aankomt. Wie vanuit Port-au-Prince naar Suriname wil reizen, moet een visum aanvragen. Toch betreft het twee lidlanden van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Volgens Martelly heeft Bouterse een oplossing beloofd “op de meest korte termijn. Ook zal de situatie worden bekeken van Haïtianen die illegaal in Suriname verblijven.

Ook het reizen tussen de twee landen is nog een hoofdpijn. Nu moet eerst een tussenstop worden gemaakt in Maimi, in de Verenigde Staten van Amerika, of een Caribisch land. Surinam Airways heeft eerder belangstelling getoond voor het openen van een directe vliegverbinding. Suriname is bereid de export te bevorderen van producten waar Haïti behoefte aan heeft. Dit moet het economisch herstel helpen bevorderen in Haïti.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.