Het Guyana Natural Resource Fund (NRF) oftewel het Natuurlijke Hulpbronnen Fonds, bij de New York Federal Reserve Bank, steeg eind november 2022 tot US$ 1.391.406.433. In haar maandelijkse verklaring over het fonds zei de Guyana’s Central Bank, dat de rekening US$ 177,14 miljoen aan winstolie ontving.

De in die periode verdiende rente-inkomsten bedroegen 4,13 miljoen Amerikaanse dollars. Omdat er deze maand geen uitstroom was, bedroeg het eindsaldo 1,39 miljard dollar. Tot eind 2021 had het Fonds 607,6 miljoen dollar verzameld, dat was toegewezen ter ondersteuning van de Guyana-begroting voor 2022. US$ 400 miljoen hiervan is sindsdien in twee tranches opgenomen.

Olie-inkomsten

Het fonds wordt ondersteund door inkomsten uit royalty’s en de verkoop van Guyana’s aandeel in ruwe olie van ExxonMobil’s Liza-activiteiten. De regering voorspelde dat de inkomsten voor 2022 zullen oplopen tot 1,247 miljard dollar. 

Een herziene Natural Resource Fund Act werd aangenomen in het Guyanees parlement en goedgekeurd door de president op 30 december 2021. De herziene wet wijst de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding van het investeringsmandaat toe aan de Raad van Bestuur. 

Tot op heden is er geen beleggingsmandaat voor het Guyanese fonds.Wel zijn de Raad van Bestuur en de Public Accountability and Oversight Committee benoemd. Het Guyanese fonds is gemodelleerd naar het Nationale Fonds van Noorwegen. Daaruit worden internationaal investeringen gedaan. 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.