Guyana wil Suriname niet vervangen voor EU-ACP

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 25 mei – Guyana zal geen alternatief bieden voor het houden van de vergadering van EU-parlementariërs met hun collega’s van de ACP. De suggestie van Europese politici om Guyana als alternatief te gebruiken, wordt bij voorbaat afgewezen. Dit zegt de Guyanese president Donald Ramotar. De vergadering is eenmaal gepland voor Paramaribo en dat moet zo blijven ook. Weliswaar is er volgens het Europese parlement veel veranderd sinds de afspraak voor Paramaribo werd gemaakt.

Er is een amnestiewet ingevoerd en Surinaamse politici hebben nogal provocerend uitgehaald. Volgens Ramotar moeten afspraken worden nagekomen. Bovendien zal president Desiré Bouterse niet voor het hoofd worden gestoten. “Suriname en zijn democratisch gekozen leider Bouterse zijn vrienden van Guyana”, zegt Ramotar. De EU doet er goed aan “respect te hebben voor democratie, en dus ook voor Surinamers en hun beslissing.” Het Europees parlement ziet het anders.

Behalve de amnestiewet, is er ook de indruk dat Bouterse de bijeenkomst in Paramaribo wil misbruiken. “Ook begint op dertig mei een EU-Suriname dialoog waar de amnestiewet wordt besproken, een unieke stap. Deze nieuwe feiten kan het Europees parlement niet negeren. We laten ons niet misbruiken door Bouterse”, zegt Europarlementariër Toine Manders tegenover de Ware Tijd. Het besluit van het Europarlement volgde vooral op aandringen van Manders .

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.