Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Guyana een van de best presterende economieën in regio’

‘Guyana een van de best presterende economieën in regio’

Guyana is hard op weg een van de vijf best presterende economieën van de regio te worden. Dat schrijft de internationale economiewatcher The WorldFolio op basis van gegevens van onder andere het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Guyana’s bruto binnenlands product, de totale geldwaarde van alle in het land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode, steeg vorig jaar met 3% – veel meer dan de 0,8% die geheel Latijns-Amerika liet zien.

De groeidoelstelling voor 2016 is 4,4%, meer dan het dubbele van wat het IMF schat voor het continent. Het IMF prees Guyana dan ook, schrijft WorldFolio, voor de “sterke macro-economische prestaties”.

Kwijtschelding

Wat ook hielp: Guyana kreeg van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, haar belangrijkste donor, kwijtschelding van een schuld van bijna 470 miljoen dollar. Dat is gelijk aan 21% van het BBP.

Ook andere schulden werden kwijtgescholden als onderdeel van het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) Initiative, een gezamenlijk programma van het IMF en de Wereldbank, dat erop toeziet dat arme landen niet gebukt blijven onder een schuld die zij niet aankunnen.

De Guyanese economie steunt tot nu toe vooral op landbouw en winningsindustrieën, in het bijzonder de export van suiker, goud, bauxiet, garnalen, hout en rijst (bijna 60% van het BBP).

Het land wil nu haar economische mix diversifiëren om de gevoeligheid voor schommelingen in grondstofprijzen te verminderen.

Nieuwe aanpak

Het land gaat zich richten op een “nieuwe aanpak” van de economie: ondernemerschap en toerisme worden gestimuleerd, de economie wordt diverser, het wegennet wordt verbeterd én uitgebreid: “Hoewel het grootste deel van de bevolking in de kustvlakte woont, ligt de rijkdom in het achterland” zegt Winston Jordan, Guyana’s minister van Financiën.

De overheid stopt dan ook 4 miljard in een actieplan om het binnenland te ontwikkelen. Enkele miljoenen worden geïnvesteerd in inheemse gemeenschappen, om economische bedrijvigheid in de dorpen en ecotoerisme te ontwikkelen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de nieuw-ontdekte aardoliereserves. Oliereus ExxonMobil kondigde vorig jaar mei de ontdekking aan van een groot olierijk gebied (naar schatting 700 miljoen barrels) op 120 mijl buiten de kust van Guyana.

Het olieveld zou volgens de website OilPrice.com het land kunnen transformeren “van onverharde wegen en stroomuitval naar een ontwikkeld land”.