Grote aardbevingen die wereldwijd plaatsvinden blijken niet aan elkaar gerelateerd te zijn.

Het blijft daarom lastig om deze gevaren te voorspellen. Dat schrijven seismologen van de US Geological Survey vrijdag in het Bulletin of the Seismological Society of America.

De onderzoekers wilden weten of grote aardbevingen elkaar veroorzaken. Dat zou mogelijk kunnen zijn omdat de interactie tussen tektonische platen over grote afstanden kan werken.

Ze bestudeerden alle grote bevingen (meer dan 8,3 op de schaal van Richter) van de afgelopen 112 jaar, en vergeleken de timing ervan met een scenario waarin die bevingen willekeurig plaatsvinden.

Het willekeurige scenario benaderde de werkelijkheid goed, en daarom is de conclusie dat er geen voorspellende waarde zit in een grote aardbeving. De naschokken van grote aardbevingen zijn hier natuurlijk een uitzondering op, maar die tellen niet als beving op zich.

De seismologen vinden het jammer dat dus ook het grote aantal zware aardbevingen van de laatste tien jaar geen voorspellende waarde heeft. Ze zeggen daarentegen wel dat omdat de timing van de rampen willekeurig is, de kans dat we snel wéér zo’n periode van veel destructie en leed krijgen ook klein is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.