door Johan Donner

PARAMARIBO – De strijd rondom het vraagstuk van de grondenrechten van de in stamverband levende volkeren in Suriname, in het bijzonder de Inheemsen, staat centraal bij alle landelijke activiteiten in verband met de viering vandaag van Inheemsen Dag. Het instellen of ‘geven’, van een nationale vrije dag wordt ervaren als een zoethoudertje voor Inheemsen in Suriname die al heel lang strijd voeren om uit de achtergesteldheid te geraken. Zelfs het feit dat een kleine Indiaanse jongen is opgegroeid tot staatshoofd, tevens regeringsleider en in het paleis is maakt de stemming onder de Inheemsen er niet echt beter op vandaag.

De grote teleurstelling is misschien toch wel de mislukking van de enige tijd terug gehouden conferentie over landrechten en de minieme resultaten en aandacht voor de verbetering van de welvaart en welzijn van de doelgroep. Over het algemeen mag worden aangenomen dat voor de meeste Inheemsen of  Indianen, zoals we ze hier eerder noemen, het meer gaat om het overleven onder armoedige sociale levensomstandigheden. Toch zijn er ook lichtpunten vandaag: In de Palmentuin wordt middels diverse activiteiten op grootse wijze ‘Inheemsen Dag’ gevierd.

Harriette Roejoera, vertegenwoordiger van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zegt heel typisch over de status van etnische groep: ”Wij zijn zeer tevreden als mens, vooral over hoe samen wonen en leven met alle andere bevolkingsgroepen in Suriname. We zijn echter niet tevreden over de rol van de staat, die wel of geen handelingen pleegt die onze bestaanszekerheid in gevaar brengt. Inheemsen willen erkenning in de grondwet van hun juridische positie.

Daarbij is het van belang dat we met zijn allen erkennen dat anderen op een andere manier leven met de grond; De Inheemsen bijvoorbeeld die voornamelijk nog in stam verband levende volkeren zijn. Er is op grond van dit begrip aanpassing van ons huidig rechtssysteem nodig.” Hiermee typeerde de vertegenwoordigster van de doelgroep de hoop en de toekomstverwachting van een eeuwen oud volk dat geen genoegen zal kunnen blijven nemen met de bekende ‘spiegeltjes en kraaltjes uit de oude doos’.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.