Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Groene zeeschildpadden eten steeds meer plastic

Groene zeeschildpadden eten steeds meer plastic

Groene zeeschildpadden krijgen steeds vaker plastic binnen, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De kans dat een groene zeeschildpad door mensen gemaakt afval in zijn maag heeft, is sinds 1985 bijna verdubbeld.

Het grootste deel van dat afval bestaat uit plastic. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Conservation Biology.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door verschillende studies naar de afvalinname van groene zeeschildpadden opnieuw te analyseren. Ze keken naar onderzoeken uit de periode 1985 tot 2010 waarbij de maaginhoud van zeeschildpadden op verschillende plekken in de wereld in kaart werd gebracht.

Een opvallende conclusie is dat de dieren in relatief vervuilde gebieden niet meer kans hebben om afval binnen te krijgen dan soortgenoten die in meer onbedorven delen van de oceaan leven.

“Gek genoeg was er bij zeeschildpadden die in de buurt van New York City waren aangetroffen maar weinig bewijs voor afvalinname, terwijl hun soortgenoten in Brazilië bijna allemaal afval hadden gegeten”, verklaart hoofdonderzoekster Qamar Schuyler op de nieuwssite van de Universiteit van Queensland.

“Hieruit blijkt dat het opruimen van kustgebieden niet het enige antwoord is op het probleem van afvalinname bij schildpadden.”

Het onderzoek wijst verder uit dat 80 procent van al het door schildpadden opgegeten afval afkomstig is van land. De rest komt voornamelijk van schepen.

Plastic is vooral schadelijk voor groene zeeschildpadden, omdat er vaak giftige stoffen in zitten. De dieren – die 80 tot 120 jaar oud kunnen worden – lopen door het ingeslikte afval een groot risico om voortijdig te overlijden, of om ongezond nageslacht te produceren.

“De dieren sterven misschien niet meteen, maar het plastic kan bijvoorbeeld invloed hebben op voortplantingssyteem, het heeft zeker gevolgen op de lange termijn”, aldus Schuyler.

(nu.nl)


Posted

in

by