De tweede week van de PRIDE month stond vooral in het teken van “uit de kast komen”: uitkomen voor je seksuele geaardheid. Dit had uiteraard een speciale reden: op 11 oktober is het ‘Coming Out Day’, de dag waarop wereldwijd wordt geprobeerd om mensen ervan bewust te maken dat het taboe op laten zien wie je bent, onterecht is.

De afgelopen week is duidelijk geworden dat de Surinaamse samenleving steeds meer beseft dat de LGBT-gemeenschap er gewoon bij hoort en dat Surinamers eigenlijk één grote familie zijn. Dit besef kwam maandagochtend tot uiting in de wekelijkse uitzending van “PRIDE radio” op Radio 10, waarin twee jonge LGBT-er openhartig vertelden waar zij trots op zijn. Uit de reacties op de live-feed via Facebook blijkt duidelijk dat het programma goed wordt gevolgd en gewaardeerd.

PRIDE Stories

In de sfeervolle patio van La Petite Maison aan de Waterkant vertelden vijf personen donderdag elk hun unieke verhaal. Met PRIDE Stories wist organisator Sherwin Vreeswijk een safe space te creëren waar de jeugd succesverhalen van PRIDE kon delen. Het publiek was onder de indruk van het relaas van een bekende lesbienne, een drag (een man met make-up in vrouwenkleding), een woorddichter en een trotse vader. Net als de organisatie hoopt Vreeswijk dat de PRIDE month in de toekomst overbodig zal zijn, omdat de LGBT-gemeenschap dan een echt onderdeel vormt van Suriname.

Right Here Right Now

Zenani van Throo, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement en lid van Women’s Way Foundation, is begin oktober gekozen voor een tweede zittingstermijn van 2018-2019 in de steering committee van het programma Right Here Right Now (RHRN), een wereldwijd strategisch partnerschap dat actief is in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en het Caribisch gebied. Dit partnerschap ziet een wereld waarin alle jongeren toegang hebben tot kwaliteits- en jeugdvriendelijke gezondheidsdiensten en niet bang zijn om openlijk uit te komen voor wie wie ze zijn en van wie zij houden.

Van Throo geeft aan dat deze mijlpaal haar PRIDE is omdat zij niet alleen op nationaal gebied actief is maar ook haar vleugels uitslaat in de regio. Met deze stap wil zij een voorbeeld zijn voor de Surinaame LGBT-jeugd. “Ongeacht je seksuele geaardheid, huidskleur of etniciteit moet je vechten waarin je gelooft and you will be successful and an added value to society”, aldus van Throo.

Family Day

Gezinnen genoten zaterdag van een Family Day, een activiteit in het teken van sport, spel, dans en muziek. Er is enthousiast geslagbald, gevolleybald en gevoetbald. Mannen en vrouwen speelden samen of tegen elkaar. Kinderen en hun ouders genoten van de lekkere hapjes en drankjes. “In één woord een groot succes”, zegt organisator Rachel Wittenberg.

Damaru en zijn Love Messengers verzorgden de afsluiting van dit evenement. Ook de succesvolle zanger vond het een fijne avond. “De sfeer was gezellig. Ik heb vaker opgetreden voor deze doelgroep met de Love Messengers, internationaal en in Suriname. De klant is koning: iedereen moet het naar zijn zin hebben. Wij gaan met de stroom mee.”

Wasserette

In de tuin van de Nola Hatterman Art Academy is het zondagavond genieten tijdens de Wasserette Party: de flyer toont een wasmachine met daarin verschillende klederdrachten, die “gewassen” zullen worden. Een mooie metafoor van de organisatie om aan te duiden dat de culturele diversiteit een Surinaamse kracht is waar wij trots op mogen zijn, zeker in deze PRIDE month.

Pride month-organisator Imran Taus hoopt dat iedereen dit evenement bezoekt in een outfit die aansluit bij haar of zijn beleving van cultuur, om de benen flink los te gooien op de tonen van onder andere Stimofo & Dj Ivy Summer.

Verdieping en educatie

Taus heeft beloofd dat er deze maand niet alleen wordt gefeest, maar dat er genoeg ruimte is voor inhoudelijke verdieping en educatieve activiteiten. Ook deze week kan het publiek zich op laten informeren bij de stand van “Info uit de kast”, onder meer op donderdag op het Vriendschapsplein en en op zaterdag in Groningen. En voor studenten en andere geïnteresseerden is er vrijdagavond 19 oktober een discussieavond in het University Guesthouse.

Sociaal project en PRIDE Show

Ook dit jaar verzorgt de LGBT-gemeenschap een sociaal project: deze keer koken de mannen op zaterdag 20 oktober de sterren van de hemel tijdens de Quota Men Cook out in de tuin van Hotel Torarica. Op een steenworp afstand, in de Royal Ballroom, staat een dag later de PRIDE Show, een theatervoorstelling van de eigentijdse en creatieve regisseur Ivan Tai-A-Pin, met als overkoepelend thema inclusiviteit.

Designer Rem-Ko staat voor de beeldvisie van dit evenement, dat wordt neergezet door LGBT- en heterotalenten. Op deze avond worden ook de MATIE-awards uitgereikt aan bondgenoten die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de rechten en erkenning van de LGBT-gemeenschap.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.