PARAMARIBO, 26 apr – De enorme groei in de hoeveelheid geïmporteerde brandstof komt niet door een grotere afname aan de pomp. Dit stelt pomphoudersvereniging SSEB. Vicepresident Robert Ameerali zou een vertekend beeld hebben geschetst bij het willen vergoelijken van de brandstofheffing. Dat er miljoenen liters meer worden ingevoerd heeft niets te maken met de consument. Die neemt nu juist minder af.

De verkoop aan voertuigbezitters is de afgelopen weken teruggevallen met ruim vijfendertig procent. Ameerali heeft het dus aan het verkeerde eind als gesuggereerd wordt dat de consument tegen een stootje kan. “Wat hij niet vertelt is dat de brandstof niet wordt verkocht”, zegt SSEB-bestuurslid Sirodjenie Jankie tegenover de Times of Suriname. Waar gaat de extra brandstof dan naar toe? Volgens Ameerali is de import toegenomen met zo’n zeventien miljoen liter.

Het grootste deel gaat waarschijnlijk naar multinationals. Die nemen steeds meer brandstof af vanwege hun toegenomen mijnbouwactiviteiten. Toch is het de vraag of er werkelijk zoveel meer ineens nodig is. Anders dan de Surinaamse brandstofafnemer, hoeven de multinationals geen heffing te betalen. Dat scheelt uiteraard op elke extra miljoen liter. Vooral vakbonden vinden dat de heffing moet worden afgeschaft. De stijgende brandstofprijs drukt al zwaar genoeg.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.