PARAMARIBO, 29 nov – West-Suriname beschikt binnenkort over een eigen energiecentrale. Houtbedrijf Greenheart wil vanaf volgend jaar energie opwekken uit zijn eigen houtafval. In eerste instantie zal in de eigen behoefte worden voorzien. Maar uiteindelijk moeten ook plaatselijke leefgemeenschappen, zoals Apoera, kunnen mee profiteren.

Het voornemen maakt deel uit van het bedrijfsplan om ‘schoon’ te operen in West-Suriname. “Wanneer onze zaagmolen op volle kracht draait, zullen we voldoende hout hebben om extra energie te produceren”, zegt Greenheart-functionaris David Wu tegenover de Times of Suriname. Het bedrijf wil niet alleen houtkappen, maar ook zo verantwoordelijk mogelijk omgaan met het natuurlijke milieu. Er zal ook aan herbeplanting worden gedaan.

Greenheart ziet zich ook opgenomen in de golf aan initiatieven voor alternatieve energie. Het ethanolproject van Staatsolie wordt als inspirerend ervaren. Dat gaat ook op voor plannen van energiebedrijf EBS om in Nickerie padiekaf om te zetten in stroom. “Initiatieven zoals het omzetten van padiekaf en suikerriet in schone energie zijn heel bemoedigend. Ons doel met deze bio-energiecentrale is om het afval niet te vermorsen”, aldus Wu.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.