PARAMARIBO, 2 sep – Suriname heeft de mogelijkheid uitgemijnde gebieden gratis te laten herstellen. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is een partner gevonden in Zuid-Afrika. Die wil recovery mining toepassen.

Het gaat dan om gebieden waar eerder zelfstandige goudzoekers zijn geweest. Die hebben niet het vermogen en het materieel om al het voorradige goud te mijnen. De Zuid-Afrikanen kunnen dit wel en zullen in ruil herstelwerk verrichten. “En het gaat ons geen cent kosten”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Het herstelwerk houdt onder meer in het verwijderen van alle kwik die de goudzoekers gebruiken voor het scheiden van het goud.

Ook moeten de mijngaten worden gedicht en weer groen worden aangebracht. Het zou zowaar het einde betekenen van het maanlandschap dat op meerdere plaatsen in het binnenland wordt waargenomen. Dompig is in elk geval hoopvol gestemd na een eerste bezoek van een team Zuid-Afrikaanse specialisten. “Ze willen het ordeningsproces op een zakelijke manier ondersteunen.” Volgend jaar moet het al zover kunnen zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.