Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Granman Alalaparoe hoopt op spoedige oplevering nieuwe VOJ-school

Granman Alalaparoe hoopt op spoedige oplevering nieuwe VOJ-school

KWAMALASEMUTU—Granman Ashongo Alalaparoe en de gemeenschap van Kwamalasemutu hopen op een spoedige oplevering van de nieuwe openbare VOJ-school voor het dorp. De oplevering van de school had volgens de belofte van aannemer Regillio Dodson reeds in september moeten plaatsvinden, maar de streefdatum is niet gehaald.

Het project heeft nu een vertraging van een maand. Het grootopperhoofd heeft intussen de hulp van het Bureau Volkscontacten onder voorzitterschap van Kim van Zichem ingeroepen om het daarheen te leiden dat de oplevering van de school alsnog dit jaar plaatsvindt.

Het huidige schoolgebouw voldoet al jaren niet meer aan de hedendaagse eisen, zegt schoolhoofd Susan Macnack. Minister Ramon Abrahams zei bij de start van de bouw niet te houden van de eerstesteenlegging maar van de oplevering. “Het is alsof de minister een voorgevoel had dat de tijdslimit niet zou worden gehaald”, merkt Macnack op.

De bouw van een nieuw schoolgebouw is een wens van jaren, waar nooit invulling aan is gegeven. De vloer van het huidige schoolmagazijn met mijn “goud”, zoals het schoolhoofd haar voorraad noemt, kan elk moment instorten. De kinderen tekenen vanwege het gebrek aan materiaal op blaadjes uit oude repetitieschriften die door de schoolleiding in bewaring waren genomen. Van de negen lokalen zit onder meer het kleuteronderwijs zonder schoolbord. De school telt tien onderwijsgevenden, van wie negen lokale krachten niet volledig bevoegd zijn. Dit is aan het teleurstellend slagingspercentage van de afgelopen jaren te merken, laat een zeer bezorgd schoolhoofd zich uit.

Macnack vindt dat er gekwalificeerde leerkrachten nodig zijn voor goed onderwijs. De belangstelling om op Kwamalasemutu te werken is volgens haar vaak groot, maar bij het aanhoren van de werkomstandigheden (het ontberen van elektriciteit, stromend drinkwater en huisvesting), haakt men af.

Ressortraadslid Jenny Comvalius uit het dorp Columbia in het district Saramacca is zelf ook onderwijzeres. Zij was onder de indruk van de slechte staat van de school, die in schrijn contrast staat met waar zij te werk is gesteld. Ze begrijpt niet dat kinderen “in zo’n kamp zonder vloer” onderwijs moeten genieten. Het rr-lid zegt bewondering voor het schoolhoofd te hebben die ondanks de omstandigheden toch met alle liefde haar werk blijft verrichten. “Als mijn collega haast alles uit eigen zak moet bekostigen, wat houdt dan zelf nog over van haar maand inkomen?”.
Comvalius, zelf ook inheemse, zegt blij te zijn met de stap van president Bouterse om het bewustwordingsproces bij deze groep en de ontwikkeling ter hand te nemen. “Ik hoop alleen maar dat de inheemse gemeenschappen de boodschap van president Bouterse goed begrijpen en geen tegenwerking bieden, want geen enkele organisatie of overheid heeft hun problemen ooit zo serieus genomen en gelijk aangepakt. Wij moeten deze kans met beide handen grijpen maar zelf ook werken aan de ontwikkeling van de dorpen”, laat het rr-lid zich kritisch uit.

“Ik heb graag dat de overheid toch gekwalificeerde leerkrachten naar de inheemse dorpen stuurt mede vanwege het feit dat onderwijs prioriteit nummer een is bij de ontwikkeling van elk kind “, klinkt het. “Het schoolmeubilair voldoet, terwijl de school vaak niet wordt voorzien van het benodigde en aangevraagde schoolmateriaal. Wij op Kwamalasamutu krijgen steeds een stiefmoedelijke behandeling vanuit het ministerie van onderwijs”, aldus schoolhoofd Macnack.


Posted

in

by