Door Johan Donner

PARAMARIBO – Governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt er geen moeite mee te hebben dat de regering van plan is om, zoals aangegeven in de Jaarrede 2013, honderden miljoenen te injecteren in sociale voorzieningen, zolang de verdiencapaciteit van de overheid effectief plaatsvindt.

Hoefdraad is blij dat de overheid de sociale vraagstukken aanpakt, die ook met hem al zijn uitgediscussieerd. “Zonder onderwijs, gezondheidszorg en ontwikkeling van de jeugd kunnen wij geen goede basis zetten voor de toekomst”, betoogd Hoefdraad.

Hij heeft daarom graag dat er zo snel als mogelijk nieuwe goudovereenkomsten worden gesloten door de regering. Het gaat om de nieuwe contracten met de goudmultinationals Iamgold en Newmont voor respectievelijk uitbreidingsactiviteiten in Brokopondo en een nieuwe goudmijn in Oost-Suriname.

Wat ook niet onderschat moet worden, is volgens hem, de bijdrage van een goede Oost-Westverbinding aan de economische ontwikkeling van het hele land.

Daarnaast zullen de investeringen bij Staatsolie en het baggeren van de Surinamerivier, twee projecten die haast in de uitvoeringsfase zijn, ook duidelijk zorgen voor een verbeterd macro-economisch beeld voor de toekomst.

Ondanks zijn strakke monetair beleid stimuleert governor Hoefdraad de regering daarom juist in het uitvoeren van haar voorgenomen ambitieuze sociale programma’s.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.