PARAMARIBO, 7 sep – Het natuurpark Brownsberg wordt weer zwaar belaagd door goudzoekers. Dit meldt de Times of Suriname. Toeristen nemen op verscheidene plekken graafmachines waar. Eerdere opruimingsoperaties lijken weinig indruk te maken. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is het dweilen met de kraan open.

Er kan vandaag worden opgetreden en de goudzoekers zijn morgen terug. Het gebied rond de Brownsberg in Brokopondo is ook nog uitgestrekt. “Pas als je over het gebied vliegt, kan je zien waar men bezig is”, zegt Dompig. Onlangs nog is een groep goudzoekers het gebied uitgejaagd. Intussen vertoont het ooit gaaf groene park meerdere kale plekken. De goudzoekers uit vooral omliggende gemeenschappen, gaan er zonder voorbehoud tekeer.

De commissie wil een permanente oplossing. Steeds achter goudzoekers aangaan komt niet in de taakomschrijving voor. Beheerder van het park is Stinasu, die niet over bewakers beschikt. “Maar dit wil niet zeggen dat OGS een instantie is, die babysitter moet spelen voor Stinasu”, aldus Dompig. Elders in het binnenland heeft de OGS eerder wel bewakingswerk verricht. Dat was op een goudmijn van staatsbedrijf Grassalco, dat later de bewaking overnam.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.