PARAMARIBO, 30 mrt – Braziliaanse goudzoekers maken illegaal miljoenen dollars naar huis over. Onlangs kwamen de autoriteiten achter een lijn bij het in Paramaribo gevestigde Braziliaanse bedrijf Ourominas. Goud wordt in Suriname opgekocht, maar de betaling geschiedt in Brazilië. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar is ruim anderhalf miljoen dollar overgemaakt. Er zijn aanhoudingen verricht.

Maar de verdachten hoefden alleen een boete te betalen. In totaal is zo’n honderd duizend dollar neergeteld. Volgens de wet op economische delicten mag dat. Het ergste is wel dat er eerder sprake is van georganiseerde misdaad dan van incidenten. “Het is niet uitgesloten dat er meerder van dit soort gevallen zijn. Ourominas is gewoon betrapt”, zegt politiewoordvoerder Humprey Naarden tegenover de Ware Tijd. Het betreft twee werknemers.

Het duo had een link met een derde figuur buiten, die de overmakingen verzorgde. Volgens de wet moet de autoriteiten op de hoogte worden gesteld bij elke transactie boven de vijftienhonderd dollar. “Bij Ourominas zijn bewijzen aangetroffen van bedragen die maandelijks tussen de zeshonderd duizend en achthonderd duizend dollar bedroegen. Het vermoeden bestaat dat het hier gaat om maffiapraktijken”, zegt een hoge regeringsfunctionaris tegen de krant.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.