PARAMARIBO, 19 sep – Als de tekenen niet bedriegen, zullen arbeiders binnenkort geen moeite hebben een goede baan te vinden. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen hangt er zelfs een tekort aan arbeidskrachten in de lucht. Als multinational Newmont zich straks ook op de goudreserves stort, komen honderden nieuwe banen vrij. Voor gevestigde bedrijven is het oppassen geblazen.

Zeker de meer geschoolde arbeiders worden mogelijk doelwit van rekruteringspraktijken. In de goudindustrie zijn het dan vooral de krachten bij het Canadese Iamgold in Brokopondo. “Als Iamgold niet oppast, verliezen zij hun krachten aan Newmont. Als één van de grootste ter wereld, is de nieuwkomer in staat om aantrekkelijke voorwaarden te bieden aan werknemers”, zegt vakbondsleider Freddy Brug tegenover de Ware Tijd.

Maar ook andere bedrijven mogen uitkijken. De goudindustrie kan een ware centrifuge worden waar de beste krachten naar toe gezogen worden. De overheid zal zich wellicht minder zorgen hoeven te maken. Iamgold wil meer investeren, wat nog meer werk zal opleveren. Zeker in dit opzicht belooft het aantrekken van buitenlands geld een slaand succes te worden. “Ik ben bang dat we straks niet genoeg werknemers zullen hebben voor invulling van arbeidsplaatsen”, zegt Hok.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.