PARAMARIBO/BROWNSWEG, 24 apr – De uit het natuurreservaat Brownsberg verjaagde gouddelvers geven het niet zomaar op. Volgens de Commissie Ordening Goudsector blijven enkelen het proberen. Sinds de duizenden delvers er verjaagd werden, komen zo nu en dan groepjes terug. De commissie wil er een permanent eind aan maken om het reservaat echt te redden.

De ontruimingscampagne van de afgelopen weken moet een vervolg krijgen. De commissie is daar weliswaar niet voor bedoeld. “Het is lastig om op te treden als bewaker van het park, maar je kunt het niet onbeheerd achterlaten. Anders is het dweilen met de kraan open. Binnen een maand is het dan weer vol”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Vol met gouddelvers dan die de afgelopen jaren een ware ravage aanrichtten.

Een groot deel van het reservaat is voorgoed verdwenen. Daar horen ook zeldzame planten en dieren bij. Dat kon allemaal met de zegen van beheerder Stinasu. De Stichting Natuurbehoud Suriname verkocht vergunningsbriefjes en werd soms zelfs met baar goud betaald. Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno is nu aangehouden door de justitie. Maar het kwaad is al geschied. De commissie wil een mobiele eenheid voor Brownsberg die kan optreden op afroep.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.