PARAMARIBO, 8 okt – Sommige binnenlandbewoners maken zich schuldig aan afpersing van buitenlandse goudzoekers. Dit stelt de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. Volgens OGS-voorzitter gerold Dompig is een dreigend conflict in het Sarakreek-gebied, in Zuid-Suriname, een sprekend voorbeeld. Bewoners van nabije dorpen dreigen de weg naar het nabijgelegen stuwmeer te barricaderen.

Volgens woordvoerders zouden zij last ondervinden van Chinese gouddelvers. Dynamietexplosies zouden regelmatig overlast bezorgen. “We krijgen ook geen koperen cent van het goud dat er wordt gemijnd”, zegt een bewoner tegenover de Times of Suriname. Dompig meent dat precies geld of liever de zucht ernaar, een rol speelt. De dreigementen komen op afpersing neer. Eerder hebben dorpelingen bij de gouddelvers aangeklopt.

Er is gevraagd om enkele duurzame voorzieningen in hun gemeenschap. “Maar omdat ze niet krijgen wat ze willen, willen sommigen het afpersen”, zegt Dompig. Hij is bereid te praten, “maar ze gaan eens moeten ophouden met dreigen. We gaan het niet tolereren.” Parlementariër Ronnie Asabina vindt ook niet dat er gebarricadeerd moet worden. Wel moet naar de mensen geluisterd worden. Voor Asabina is het Sarakreek-gebied een heilig huisje ‘waar goud wordt gemijnd door een elitaire groep.’

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.