Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Golf-energiewinningscentrale geïnspireerd op natuur

Golf-energiewinningscentrale geïnspireerd op natuur

Een soort tapijt op de zeebodem kan op een vergelijkbare manier energie opnemen zoals modderige zeebodems dat ook doen, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

In een paper gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society A door de Universiteit van Californië uit Berkeley beschrijven onderzoekers een methode om op een uit de natuur geleende manier energie te winnen uit golfslag.

Soms zijn het juist alledaagse omgevingen waar inspiratie vandaan komt. In dit geval van een plek in de Golf van Mexico die mensen uit de omgeving ‘moddergat’ noemen.

Dit is een veilige plek voor vissers bij plotseling opkomende stormen of hoge golfslag omdat de golven hier “binnen twee of drie golfslagen” – tussen de 100 en 200 meter – verdwijnen door de demping van de modderige zeebodem.

Als modder zoveel energie uit golven op kan nemen, dan zou een kunstmatig tapijt dat op eenzelfde manier reageert op overkomende golven, die hoeveelheid energie moeten kunnen omzetten in voor de mens bruikbare energie.

De onderzoekers bedachten een constructie die volledig onder water op de zeebodem ligt in de vorm van een tapijt met daaronder rechtopstaande drukveren. Aan de drukveren zitten generatoren vast die uit de beweging energie halen.

CWEC (Carpet for Wave Energy Conversion) is veilig voor boten en onderwaterleven, omdat er geen bewegende delen bovenuit steken. Daarnaast is het apparaat ook goed bestendig tegen zware stormen en presteert dan waarschijnlijk zelfs beter. Dit in tegenstelling tot de meeste golfenergieomzetters die bij zware storm stilgezet moeten worden.

Als klap op de vuurpijl zorgt het mechanisme er zelfs voor dat er lokaal veilige havens voor vissers en andere boten ontstaan op open zee. Bij bouw aan de kust, zorgt het logischerwijs voor extra bescherming tegen grote golven.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: