Ouderen die nog goed kunnen kauwen hebben minder kans op dementie.

Dit concluderen onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet. Hun resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Geriatrics Society (JAGS).

De onderzoekers onderzochten 557 mensen van 77 jaar of ouder op tandverlies, kauwvaardigheid en cognitieve functies. Ze stelden vast dat mensen die moeite hebben in hard voedsel te bijten, zoals bijvoorbeeld appels een duidelijk hoger risico op dementie hebben.

Dit verband bleef zichtbaar, zelfs als de onderzoekers rekening hielden met het geslacht, de leeftijd, het opleidingsniveau en de mentale gezondheid van de deelnemers. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er een verband is tussen het niet hebben van tanden en een hoger risico op dementie.

Een reden hiervoor kan zijn dat het verlies van tanden het kauwen bemoeilijkt, waardoor er minder bloed naar het hoofd en de hersenen stroomt. Voor het goede effect van kauwen maakt het niet uit of men dit met de eigen tanden of met een kunstgebit doet.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.