Erkende vreemdgangers hebben er dankzij de Amerikaanse generaal David Petraeus een nieuwe list bij om hun buitenechtelijke relatie verborgen te houden.

Het beheren van een gezamenlijk mailaccount tussen twee heimelijke minnaars, waarin conceptmails wel worden gemaakt maar nooit worden verzonden, is de nieuwste methode om een relatie geheim te houden.

Zo kunnen twee geliefden communiceren zonder een spoor achter te laten, de doodzonde voor elke buitenechtelijke relatie. Gelezen boodschappen worden meteen verwijderd, de partner komt het – als het goed is – nooit te weten.

CIA-directeur David Petraeus, van Friese afkomst, gebruikte de methode voor het geheim houden van zijn verhouding met zijn biografe Paula Broadwell. Het is een oude terroristentruc, die voor het eerst gebruikt werd door de terroristen van Al-Qaeda.

De gmail-truc ontbreekt voorlopig nog in het lijstje van psychologe Carolien Roodvoets, die onlangs een boek (De Duivelsdriehoek) schreef over vreemdgaan. Zij legt daarin uit waarom de verleiding van het overspel zo sterk is, ondanks alle ellende die er meestal van komt.

Om die toestanden als met Petreaus en Broadwell te voorkomen, geeft Roodvoets als voornaamste advies alles te doen om een relatie geheim te houden.

”Dat is de wijze les bij elk slippertje: Houd het geheim om huwelijk en gezin te beschermen.’’

”Er wordt veel te lichtzinnig vreemd gegaan’’, constateert Roodvoets op basis van haar praktijk, waarin ze veel gesprekken voert met partners die door vreemdgaan op gespannen voet met elkaar zijn komen te staan. Soms voert ze zelfs gesprekken met drie mensen tegelijk, bijvoorbeeld als sprake is van een open huwelijk.

De ervaring leert dat een op de drie huwelijken strandt door overspel. In 80 procent van de echtscheidingsverzoeken is de vrouw de eisende partij.

Roodvoets wijst erop goede afspraken over communicatie te maken. ”Neem een aparte telefoon met aparte simkaart en houdt die goed verborgen. Zo voorkom je gedoe en ophef als je een telefoontje van je geheime geliefde krijgt.’’

”En vertel aan niemand dat je een spannende vriend of vriendin hebt, zelfs niet aan je beste vriend. Want die kan wel eens niet meer je beste vriend zijn.’’

Verder is het van belang om een relatie aan te knopen buiten je eigen sociale netwerk (werk, sport). Roodvoets: ”Liefst iemand zo ver mogelijk weg. Dan voorkom je ook dat je geliefde in een impuls ineens voor je deur staat.’’

Op grond van de jongste CBS-cijfers blijkt dat echtscheiding in Nederland behoorlijk toeneemt. Volgens het laatst bekende cijfer uit 2010 eindigt een recordaantal huwelijk in een scheiding: 36,2 procent.

In het land van generaal Petreaus is dat overigens rond de 50 procent.

Volgens echtscheidingsadvocate Karin van Hoeve (Bruijns & Partners) verschilt het Nederlandse echtscheidingsrecht fundamenteel van de Verenigde Staten en tal van andere landen.

De schuldvraag, zoals de buitenechtelijke relatie tussen Petraeus en Broadwell, doet voor de Nederlandse wet niet ter zake. Van Hoeve: ”Als je hier wilt scheiden, ook al wil de andere partner niet, dan kun je ook scheiden. Wie daarvoor blaam treft, is in onze wetgeving niet belangrijk.’’

Veel huwelijken worden vaak via het inschakelen van één advocaat ontbonden, maar soms ontstaan ook langdurige gevechten over de vermogensverdeling. ”De voorlichting daarover, bijvoorbeeld bij de burgerlijke stand, schiet tekort. Er zijn helaas veel huwelijken die uitmonden in een jarenlange juridische strijd.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.