Onderzoekers kunnen het uitzaaien van kanker op de voet volgen door een glazen raampje in de buiken van muizen. De uitzaaiende kankercellen blijken veel beweeglijker dan gedacht.

Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van onder andere het Hubrecht Instituut en Universitair Medisch Centrum in Utrecht woensdag in Science Translational Medicine.

De onderzoekers implanteerden titanium ringetjes met daarin een glazen raampje van 12 mm doorsnee in de buiken van muizen met dikkedarmkanker. Zo konden ze voor het eerst langdurig -tot wel 28 dagen achter elkaar- en in groot detail bestuderen hoe uitzaaiingen in de lever, milt, alvleesklier, nieren of dunne darm ontstaan.

De biologen filmden door een microscoop hoe de cellen van een tumor afbreken, zich verspreiden in de buik en nieuwe tumoren vormen in onder andere de lever.

Eerder werd gedacht dat kankercellen alleen beweeglijk zijn als ze net van de oorspronkelijke tumor afgeraakt zijn en naar een nieuwe plek in het lichaam reizen. Nu blijkt dat de kankercellen daar aangekomen nog steeds bewegen.

De onderzoekers zagen dat de kankercellen eerst kleine, losjes samenhangende eilandjes van uitgezaaide cellen vormen. In deze fase hebben de kankercellen geen contact met andere kankercellen in de buurt en bewegen ze heen en weer.

Daarna worden de eilandjes steviger, worden de kankercellen dichter op elkaar gepakt en verplaatsen de cellen zich niet meer zoveel.

De biologen ontdekten hoe ze de groei van uitzaaiingen in de lever konden remmen. Namelijk door de muizen in de fase dat de kankercellen losjes samenhangende eilandjes vormen, een medicijn te geven dat kankercellen minder beweeglijk maakt.

Of uitzaaiingen in de lever zich bij mensen op dezelfde manier vormen, moet nog blijken. De onderzoekers hopen dat ze een nieuw aangrijpingspunt hebben ontdekt voor het remmen van uitzaaiingen.

Uitzaaiingen zijn nog steeds de grootste oorzaak van sterfte bij kankerpatiënten.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.