Gezondheid is over het algemeen een voorspeller voor geluk. Toch kunnen mensen met een chronische of zelfs levensbedreigende ziekte net zo gelukkig zijn, zo lang ze geen dagelijkse last ondervinden.

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de George Mason University dat verschijnt in het Journal of Happiness Studies.

Eerder onderzoek liet al zien dat mensen met een levensbedreigende ziekte of een levensveranderende beperking net zo gelukkig kunnen zijn als mensen met een goede gezondheid.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers is hier wel een voorwaarde aan verbonden. De aandoening moet het dagelijks leven niet verstoren zoals bijvoorbeeld bij mensen met chronische pijn of urine-incontinentie.

Volgens onderzoeker Erik Anger is het voor het eerst dat wetenschappers direct meten in welke mate een aandoening het dagelijks leven verstoord. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij een meetmethode om de beperkingen vast te stellen. Hiermee bestudeerden ze 383 oudere volwassenen.

Gezondheid bleek inderdaad een belangrijke voorspeller, maar na correctie voor andere gelukkigmakende factoren zoals economische status, gold dit alleen voor mensen bij wie de gezondheid sterk de activiteiten in het dagelijks leven sterk beperkte.

Als mensen niet dagelijks meerdere malen geconfronteerd worden met hun ziekte, passen ze volgens Anger aan. Zelfs bij zeer ernstige gezondheidsproblemen.

“Veel mensen zeggen vaak dat ze het absoluut niet aan kunnen om blind te zijn of een levensbedreigende ziekte te hebben. Toch zijn we heel goed in staat om ons aan te passen. Als het om geluk gaat in ieder geval.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.