Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Gezondheid volgens ayurvedische leer

door Sharon Singh

PARAMARIBO — Iedereen wil gezond door het leven gaan, maar de vraag is of eenieder wel bereid is de prijs daarvoor te betalen. Om gezond oud te worden, is een gezonde levensstijl van belang. Dat houdt in: regelmatig bewegen, minder bewerkt voedsel eten en een vast slaapritme hebben. Want ook het laatste speelt een belangrijke rol. Onderzoekers beweren dat er een relatie bestaat tussen de duur van de slaap en het ontwikkelen van diabetes.

Rachel Parsan-Lalbiharie, gecertificeerd practitioner, verzorgde dinsdag voor het Yoga Peetha Happiness Centre een presentatie over de ayurvedische definitie van gezondheid. Ze zegt dat één van de lasten in het dagelijks leven stress is.

“Je komt niet even zitten en binnen vijftien minuten sta je buiten met een recept”

Wetenschappers hebben aangetoond dat stress de boosdoener is bij veel ziektes. “Je kan stress beperken door de juiste oefeningen te doen en een andere mindshift te hebben”, licht Parsan-Lalbiharie toe. “Hoe benader je bepaalde zaken? Als je de krant leest en bepaalde informatie verwerkt, hoe is jouw perceptie? Je geest moet sterk zijn en die moet je trainen.” Eén van haar favoriete citaten is dan ook “a strong mind can carry a weak body, but a weak mind cannot carry a strong body” van de spirituele leider Gurudev Sri Sri Ravi Shankar.

Balans

Ayurveda is een leer gebaseerd op een systeem van meer dan 5.000 jaar en wordt bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Dit systeem combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten. Daarom haalt Parsan-Lalbiharie in haar presentatie allemaal aan voor een gezond leven. Niet alleen het lichaam, ook geest en ziel moeten in balans zijn. Alleen op die manier kunnen ziekten worden voorkomen.

In de ayurveda worden niet slechts de symptomen bestreden, maar ook de oorzaak. “Een intakegesprek kan soms anderhalf uur duren. Dat is alvast een verschil met de Westerse aanpak. Je komt niet even zitten en binnen vijftien minuten sta je buiten met een recept.” De dagelijkse rituelen worden vastgelegd en op basis daarvan worden stappen ondernomen.

Maaltijd

Ayurveda is preventief werken op basis van kruiden en specerijen. Voedsel wordt niet a la dol gegeten, maar volgens het individuele lichaamstype. Het is nodig om onder meer essentiële stoffen, zoals mineralen en vitamines, binnen te krijgen. Er wordt uitsluitend gewerkt met wat het lichaam van iemand nodig heeft om goed te functioneren. Voedsel moet altijd vers worden bereid.

Verder is ayurveda gebaseerd op plantaardige voeding. In tegenstelling tot het Westen is niet het ontbijt, maar de lunch de belangrijkste maaltijd. Het spijsverteringvuur brandt van nature optimaal rond de middaguren en de beste tijd van de dag, volgens de ayurveda, is tussen elf uur ’s morgens en één uur ’s middags. “Ga bij het ontbijt liever voor warm en licht en doe dat ook bij het avondeten, want dat zijn tijden waarbij je verteringsvuur op een laag pitje draait.”

Trainingen

De inleider sprak ook over ziektes en noemde als voorbeeld diabetes, waarvan er volgens haar twaalf stadia zijn die voorafgaan aan deze chronische ziekte. Ze wees op het belang om naar het lichaam te luisteren. “Het in balans brengen van je lichaam, ziel en geest. Het is zodanig gebouwd dat het je signalen geeft, wanneer iets niet goed zit.” Echter, de realiteit is dat deze signalen vaak worden genegeerd. Daarom is mediteren onderdeel van de leer.

De presentatie van dinsdag was een introductie van een serie waarin Parsan-Lalbiharie dieper op het thema zal ingaan. Yoga Peetha Happiness Centre heeft diverse activiteiten en trainingen. Op dit moment is een training gaande over asanas, de yoga houding. Binnenkort zal er één worden verzorgd over ‘mediteren en ademhalingstechnieken’.

Dit bericht is afkomstig van de Ware Tijd. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.